sunnuntaina, maaliskuuta 14, 2010

Piin päivän juhlintaa

Tänään on jälleen vietetty piin päivää (Pi Day). Muistattehan sen transsendenttiluvun, joka  kuvaa euklidisessa geometriassa ympyrän kehän suhdetta halkaisjaan, jota kuvataan kreikkalaisella π-kirjaimella ja jonka likiarvo alkaa 3,14159... Nykyisin piin likiarvosta tunnetaan 2,7 biljoonaa numeroa.

Jos kiinnostaa tietää miltä näyttää vaatimattomat miljoona ensimmäistä numeroa tuosta mystisestä luvusta, niin sehän löytyy piday.org-saitilta. Gutenberg-projektin sivuilta löytyy vielä vähän enemmän desimaaleja. Ehkäpä sekin on hyödyllinen tieto, että ensimmäisenä π-merkkiä eivät käyttäneet kreikkalaiset, vaan walesilainen matemaatikko William Jones teoksessaan A New Introduction to Mathematics.

Koska kuitenkin kyse on juhlapäivästä (ja samalla Albert Einsteinin (s. 1879 - k.1955) syntymäpäivästä) on esimerkiksi YouTubessa koko joukko piille omistettuja lauluja ja muuta sellaista. Otetaan tähän nyt yksi viehkoimmasta päästä löytynyt esitys asiasta:

4 kommenttia:

lepis kirjoitti...

Ihmisillä on eriskummallisia intohimoja! Pi:stä laulaminen ei varmasti ole ollenkaan huonoimmasta päästä.

Vaiheinen kirjoitti...

On, kummallisia intohimoja. Piistä laulaminen ei ole huonoimmasta päästä ensinkään, mutta hassua se kuitenkin on . Ehkä :-)

Taru kirjoitti...

Tuohan jäi soimaan päähän...!

Vaiheinen kirjoitti...

Heh... on siinä tietty melodia ja biitti :-)