maanantaina, maaliskuuta 01, 2010

Helmikuu 10

Helmikuu 2010 oli lumen ja urheilun juhlaa. Lunta tuli taivaalta poikkeuksellisen paljon ja Vancouverin olympialaisista mitaleja suomalaisille odotettua vähemmän. VR kynti hangessa ja ongelmasta toiseen. Google pisti street view-kuvansa julkisuuteen ja keskusteluhan siitä syntyi.

Kotimaan politiikassa oli varsin rauhallinen kuukausi, kun päähallituspuolue Keskusta ajeli uusia puheenjohtajaehdokkaitaan asemiin ja perustuslakiuudistuksen pohjatyöt saivat omat muotonsa pienimuotoisen kohinan siivittämänä. Energiapolitiikassa ydinvoimakeskustelu nosti päätään eikä edelleenkään siltä agendalta löydy muuta kuin vaihtoehdottomuutta.

Globaali ilmastokeskustelu jauhoi käytännössä paikallaan ja setvi itse asian sijaan enemmänkin kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n raporttien pulmia, joilla ei ole loppupelissä mitään tekemistä itse asian ja ongelman hoitamisen kanssa. Sitä ongelmaa kun kansainvälinen yhteisö ei todenteolla edelleenkään ole hoitamassa.

EU:ssa Kreikka jäi kiinni talouslukujen näpelöinnistä ja muutenkin horjuu taloutensa kanssa.

Mitähän muuta maailmassa ehtikään tapahtua? Kaiketi jossain julkistetaan sellaista kuukausittaista uutiskoostetta, josta löytää sen, mikä oli olennaista viime kuussa. Eräänlainen kuukausittainen Mitä missä milloin. Tietenkin on niin, ettei sitä olennaista voi erotella heti tapahtuman jälkeen. MMM sen sijaan on saapunut 2000-luvulle ja sen päätoimittaja Mari Mikkola pitää blogimuotoista kirjaa ajankohtaisista tapahtumista.

Napataan vielä Googlen hakutilastoista viimeiseltä 30 päivältä kävijöitä eniten kiinnostaneet hakutermit Suomesta. Lista näyttää tältä: facebook, youtube, google, iltalehti, maps, iltasanomat, yle, google maps, wikipedia, sää. Nousussa olivat viime kuussa: street view, google street view, google street, vancouver, vancouver 2010, ystävänpäivä, google maps, olympialaiset 2010, maps, google map.

Ihan anekdoottina mainittakoon, että ruotsalaisten suosituimmat haut viimeisen 30 päivän aikana ovat olleet samoilla linjoilla oman kielialueemme kanssa eli ruotsalaisten lista näyttää tältä: facebook, youtube, lyrics, blogg, google, tv, you, recept, os, aftonbladet.

koko maailmasta suosituimpien hakujen  lista ei ole tätä kirjoitettaessa saatavilla, mutta nousussa ovat olleet seuraavan listan termit: lindsey vonn, vancouver 2010, olympics, chatroulette, ctv, urban, dictionary, bbb10, bbb, lost, hotmail correo.

Onkohan selitys hakusana googlen suurelle suosiolle Googlen haussa se, että ihmiset haluavat saada selville Googlen palveluiden tarjooman? Vaihtoehtoinen selitysmalli pistää ihmettelemään suomalaisen ja ruotsalaisen sivistysyhteiskuntien onnistumista työssään.


(Kuvassa postausten lukumäärän asteikko oikealla, muiden lukemien oikealla)

Entäpä Vaiheinen? Viime kuun tilastot näyttävät tältä:
  • Postauksia: 33 (+5 edelliseen kuukauteen verrattuna)
  • Käyntejä: 1984 (+94)
  • Näyttökertoja: 2751 (-72)
  • Kävijöitä: 1485 (+98)
Päivittäiset keskiarvot näyttävät seuraavilta:
  • Käyntejä: 70,9 kpl /vrk (+9,9)
  • Näyttökertoja: 98,3 kpl / vrk (+7,2)
  • Kävijöitä: 53,0 kpl / vrk (+8,3)
Kaikkien aikojen keskiarvot (8.4.2007 jälkeen):
  • Käynnit: 51,9 kpl / vrk
  • Näyttökerrat: 75,5 kpl / vrk
  • Kävijät: 35,0 kpl / vrk
Hakukoneiden kautta liikenteestä blogiin tuli viime kuussa 52,72 (tammikuussa 53,60 % ja joulukuussa 46,90 %), viittaavilta sivustoilta 37,95 % (tammikuussa 34,71 % ja joulukuussa 44,60 %), suorana liikenteenä 7,06 % (tammikuussa 9,89 % ja joulukuussa 7,72 %) ja muulla tavoin 2,27 % (tammikuussa 1,8 % ja joulukuussa 0,78 %).

Selvästi suosituin yksittäinen sivu oli postaus Viron parikin itsenäisyyspäivää vuodelta 2007.

Vaiheinen kiittää!

Ei kommentteja: