perjantaina, maaliskuuta 14, 2008

Pii-pii-pii

Ei, ei, ei... toisin kuin päivän uutismediat tänään julistavat, tässä ei ole kyse tekstiviestien piipittelystä, vaan piistä.

Pii on alkuaine ja erittäin yleinen sellainen. Pii on alkuaineena myös erinomaisen hyödyllinen puolijohteissa. Siitäkään ei nyt ole kyse. Kyse on jostain selvästi dramaattisemmasta tapahtumasta ihmiskunnan historiassa. 14.3. on pii-päivä.

Pii-päivä tulee matemaattiisesta vakiosta, jota kuvataan merkillä π. Pii on nk. transsendenttiluku, jota ei voida esittää päättyvänä lausekkeena. Tarkkaanottaen asia voidaan ilmaista siten, että piin desimaalikehitelmä on päättymätön ja jaksoton. Sen likiarvoa voidaan arvioida ja nykyisellään päästään ainakin 1 241 100 000 000 numeron tarkkuuteen. Noin tarkasti asia on laskettu Tokion yliopistossa Hitachin supertietokoneella syyskuussa 2002.

Jos nämä numerot siis pistettäisiin A4:lle, siten että yhdelle sivulle mahtuu 4000 merkkiä, tarvitaan siis yhteensä 310275000 arkkia. Jos ne pistettäisiin päällekkäin (oletetaan arkin paksuudeksi 0,1 mm), ne muodostaisivat noin 31 kilometrin mittaisen paperipinon. Olisi siinä jengillä ihmettelemistä, jos sellaisen kasaisi keskelle Senaatintoria.

Vaiheiselle ei kaiketikaan ole varattu tarpeeksi levytilaa Bloggerista esittämään kaikkia noita, joten tyydymme seuraavaan likiarvoon piistä eli se on noin 3,1415926535897932384626433832795028841971693993751.

Tuosta voimmekin sitten jo päätellä miksi maaliskuun 14. on pii-päivä. Amerikkalaiset kun tykkäävät ilmoittaa kyseisen päivämäärän muodossa 3/14.

Ettei tämä juhliminen menisi nyt ihan luonnontieteeksi, niin otetaanpa vähän enemmän juhlimisen ohjeita. Pii-päivää voi viettää esimerkiksi seuraavilla riemukkailla keinoilla (lainattu Wikihow:sta):

  • Create some pi ambiance (pii-paitoja, kännyn soittoääniä, pii-muki ja niin edespäin)
  • Convert things into pi (laske ikäsi piin avulla jne.)
  • Play pi games and make strange mathematical endeavors (etsipä vaikka nimesi piistä, kirjaimet ascii-koodeiksi ja numerosarjoja etsimään)
  • Eat 'pi' foods (pi-naatti, pi-zza ja niinpäin pois, kansallinen versio voi tietysti alkaa pii-rakka jne.)
  • Do a pi mile run (amerikkalaiset juoksevat asioita maileissa, me voinemme juosta ihan vaan pii kilometriä, tai vaikka uida)
  • Watch the movie Pi (Darren Aronofskyn elokuva)
  • Help the tradition continue (juuh, älkää antako kipinän sammua)
Ja sitten vielä viimeiseksi kaikista romanttisin idea:
  • Get married on Pi Day, there's nothing more romantic than being married to the one you love at 1:59:26 PM on March 14th, to show that, like Pi, your love will continue forever.. (voih, mitähän Jane Austen olisi saanut tästä irti?)
Kuin sattumalta 14.3. on myös Albert Einsteinin syntymäpäivä, tuon kalapuikkoviiksisen viime vuosisadan (tai -tuhannen, kuinka vaan) kuuluisimman ja tärkeimpänä pidetyn fyysikon. Mutta se onkin sitten jo ihan toinen tarina...

(Kuvassa pii-päivän juhlintaa Waterloon yliopistossa vuonna 2007. Kuvan lähde: Wikimedia commons)

Ei kommentteja: