sunnuntaina, maaliskuuta 02, 2008

Nyrjähdyksiä #17

Suomessa käytetään korvatulppia ja kuulosuojaimia uskonnollisen aineiston vastaanottamisen estämiseen. Siis häh?

Kyse on koulusta ja siellä pidettävistä uskonnollisista päivänavauksista. Opetushallituksen ohjeiden mukaan koululla on velvollisuus järjestää uskonnon opetukseen osallistumattomille korvaavia tilaisuuksia uskonnollisten aamunavausten ja juhlien ajaksi. Ja velvollisuus on olemassa, vaikka vaihtoehtoisiin päivänavauksiin osallistuisi vain yksi henkilö, eikä se korvaava tilaisuus saa tuntua rangaistukselta.

Linkin takana olevan jutun tapauksessa opettaja oli ensin alkuun kehoittanut pistämään sormet korville seurakunnan organisoiman uskonnollisen päivänavauksen ajaksi. Kas siinäpä sitä varsin korvaavaa toimintaa. Varsinaisia humoristeja nämä nykyopet.

Uskonnonvapaudenkin toteutumisen puolesta näköjään Suomessa saa kamppailla. Ja se on väärin, että välikappaleeksi joutuvat pienet oppilaat. Helpommalla päästäisiin, jos tällaiset uskonnolliset päivänavaukset häädettäisiin kokonaan koulusta.

Ja onkohan näillä päivänavauksilla vieläkään muuta merkitystä kuin jonkin rituaalin läpikäyminen? Vaiheisen kouluaikoina, noin iäisyys sitten, ne olivat lähinnä oppilaiden kollektiivista kiusaamista.

Ei kommentteja: