perjantaina, maaliskuuta 21, 2008

Turistina Tallinnassa

Tuli käytyä Tallinnassa turistina, ei siis kokousmatkalla tai nk. kokousmatkalla, vaan vierailuja museoissa ja muissa turistinähtävyyksissä. Monessa suhteessa reissu oli kerrassaan mainio.

Meillä Suomalaisilla tuntuu joskus olevan vähän isovelimäinen suhtautuminen veljeskansaan, mutta ihan turhaan.

Jos katsoo historiaa omaa muistiaan pitemmälle, niin huomaa että vesireitit ovat olleet aikanaan mahdollisuuksien lisäksi myös hidasteita sille miten tuntemamme sivistys on ympäri Eurooppaa levinnyt.

Tallinnan ja koko Viron pitkä historia nousee esiin, jos käy vaikka vierailulla Viron historiallisessa museossa. Tanskalaiset, saksalaiset, ruotsalaiset, venäläiset kuin puolalaisetkin ovat historian saatossa jättäneet jälkensä maan historiaan. Kun meille suomalaisille "eurooppalaisuus" on ollut lähihistoriassa vakavahenkinen puheenaihe ja pulmakin, Virossa se tuntuu olevan selvästi lähempänä historian valossa kuin Suomenlahden tällä puolen.

Tallinnan kaupunginmuseossa
on esillä tallinnalainen elämäntapa historian valossa. Tässä museossa on käsityöläisperinnettä, mutta myös sitä poliittista historiaa, joka maata on kohdannut viimeisinä vuosisatoina milloin Ruotsin kuninkaittein, Venäjän tsaarien kuin Neuvostoliitonkin taholta.

Virolaiset ovat myös merenkulkijakansaa eikä se ole näkymättä Merenkulkumuseossa. Merenkulku on museossa nähtävillä niin tutkimuksen, sotimisen, kalastuksen kuin kaupankäynninkin näkökulmasta eri aikoina aina koverretuista puuveneistä nykyaikaisempiin tankkereihin asti. Ei tavallaan ole mikään ihme, että suomalaisen historian omaava Silja Line on nykyään virolaisen Tallinkin vedossa.

Yksi huomattava piirre kaikissa edellä mainituissa museoissa on se, että vaikka suomalaiset ovat Viron matkailulle varsin tärkeä kohderyhmä, museoiden materiaali oli joko viroksi tai englanniksi. Venäjäksi museoista löytyi niinikään opastusta, mutta ei suomeksi. Syy tähän on varsin ilmeinen, suomalaisia kun museoissa ei juuri näkynyt, Viru-hotellin alabaarissa sitäkin enemmän.

Tallinnan vanha kaupunki
, joka on merkitty myös Unescon maailmanperintöluetteloon on jotain sellaista, mitä meillä ei edes oikein ole. Kun sitä sillä silmällä katsoo, näkee vanhan linnoituksen ja kauppapaikan. Vanha kaupunki on itseasiassa yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista eurooppalaisista kaupungeista. Sitä voi hyvin verrata esimerkiksi joihinkin pienempiin italialaisiin kaupunkeihin, kuten Luccaan, jossa historia on aidosti näkyvillä ja säilynyt meidän vuosikymmenille asti.

(Kuvan lähde: Wikimedia Commons)

Ei kommentteja: