lauantaina, maaliskuuta 22, 2008

Bela Lugosi's dead

Tiedättehän tunteen, kun joku vanha biisi jää soimaan päähän ja siitä ei pääse eroon sitten millään. Jos biisi sattuu vielä olemaan Bauhausin Bela Lugosi's Dead vuodelta 1979, eikä sitä satu olemaan levyhyllyssä alkuperäisenä versiona, on aika mennä YouTubeen. Siitä jympytyksestä on päästävä eroon.



Vaikuttavaa yhä edelleen, eikö totta? Tuo video on vain hieman yli 3 minuuttinen, vaikka biisi on varsinaisesti tehty yli 9 minuuttiseksi.

Televisiosta tuli viikko sitten myös laulun esikuvasta eli Béla Lugosista kertonut dokumentti ja sen perään Lugosin elokuva Dracula.

Ehkä se on syy, miksi tuo vanha biisi piti muistojen kätköistä lauantai-illan kunniaksi kaivaa jälleen mieleen.

Dracula on kaikkien vampyyrielokuvien isä, äiti ja ihmissusi. Kertakaikkinen klassikko omalla sarallaan. Kaikkiaan Lugosin elokuvien anti on hämmentävä, vaikka ajat silloin ennen olivatkin aikalailla erilaiset kuin nykyään. Lugosi oli kuitenkin oman vampyyri-hahmonsa vanki ja arvattavasti hahmon sai kulutettua loppuun varsin rajallisessa ajassa. Silti Dracula on jäänyt elämään meidän aikoihmme asti.

Kuriositeetti sinänsä, mutta Lugosi esiintyy lyhyesti ja postuumisti hahmossaan myös kaikkien aikojen huonoimmaksi elokuvaksi tituleeratussa Ed Woodin Plan 9 Outer Space -sci-fi/kauhuleffassakin.

Mistä tuli mieleen, että jos nyt pistettäisiin leffat jonoon, niin vieläköhän tuo Ed Woodin tekele olisi oikeasti enää the worst movie ever made? Epäilen.

Jos Bauhausin biisi jää soimaan korvien väliin, niin on tuo video katsottava niin monta kertaa, että se lähtee sieltä. Kuin lepakot kellotornista.


PS: TV-luvan tarkastajalle tiedoksi, että omasta töllöstäni ei YLE-Teemaa tuolloin katsonut, koska siitä eivät kanavat näy. Ja aiemmin luvatut kahvit keitän, jos lupia tullaan kyselemään.

2 kommenttia:

Ana kirjoitti...

Nyt kun ohjaajiksi on päästetty sellaisia heppuja kuin Wolfgang Petersen, epäilen että Edillä ois mitään jakoa enää huonoimpien leffojen kärkeen.

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Suurella rahalla tehtyä kukkua näkee (tai näkisi, jos menisi katsomaan, mutta kun en mene) vähän siellä sun täällä. Onhan näitä kandidaatteja, kuten esimerkiksi Robert 'Blondin kosto 1' Luketic tai Charles 'Blondin kosto 2' Herman-Wurmfeld.