perjantaina, maaliskuuta 21, 2008

Jazzkaar

Nyt on ihan pakko puoliksi mainostaa. Mutta ennen sitä hieman tarinaa Tallinnan reissun jazz-löydöksistä.

Tallinnassa ei levykauppoja ole ihan joka kulmalla, mutta Kaubamajan ja Viru-keskuksen hyvin varustetuista levykaupoista tarttui matkaan myös virolaista jazzia. Virolaiset eturivin jazz-muusikot ovat myös Suomessa varsin hyvin tunnettuja ja hyvä niin, sillä musiikki on mitä mainiointa.

Anekdootti sinänsä, mutta kun levykaupassa yritti etsiä tuntemiensa artistien (esimerkiksi Jaak Sooäär) levyjä, niin ei meinannut löytyä millään ennen kuin oivalsi, että levyt oli aakkostettu ensimmäisen kirjaimen mukaan oli kyseessä sitten etunimi tai sukunimi. Jaak Sooäärin levyt löytyivät siis J:stä eikä S:stä, kuten ehkä suomalaisessa kaupassa olisi löytynyt. Kun logiikka selvisi, niin myös jo alkoi myös levyt löytymään.

Jaak Sooäär, Raul Vaigla ja Tanel Ruben julkaisivat viime vuonna NO99 Jazzklubis -albumin, joka tarjoaa tunnelmia traditionaalisesta nykyaikaiseen. Albumi on varsin eheä kokonaisuus, jossa kitaristi Sooäärin rooli tuntuu varsin kattavalta. Levyä voisi kuvailla tyylikkään hillityksi kokonaisuudeksi. Musiikkia voisi kuunnella illan hämärinä tunteina tai auringon laskiessa mailleen ja tulla hyvälle tuulelle.

Saksofonisti Raivo Tafenaun vuonna 2004 levytetty Take Off on varsin kevyttä menoa. Saksofoni soi heleästi ja biisien rytmikkyys tuo mieleen lentokenttien kiireen. Rock- ja lattarivaikutteet pitävät tunnelman tiiviinä. Petteri Hasan rummut ja Paul Danielin kitarointi nousevat esiin useammallakin biisillä. Musiikki on sujuvan groovin klubimaista ja tunnelma on lauantai-illasta, kun kaikki haluavat näyttää tyylikkäiltä. Vaiheisen erikoismaininta menee Ervin H. Seppelin tyylikkäille levykansille. Jotkut levypaketit ovat yksinkertaisesti taidetta, toiset vain levyn kannet.

Villu Veski iLife Jazz Party on viime vuonna julkaissut nu jazz-vaikutteisen albumin, josta tulee ensivaikutelmana mieleen kotoinen Rinneradiomme varsinkin Veskin saksofonin kohdalla. Levy etenee kuitenkin aika eri suuntaan ja mukaan tulee lattarivaikutteisia kipaleita Sofia Rubinan laulun kera, tanssittavampaa musiikkia ja varsin sähköistä meininkiä. Jos Tafenaun levy oli groovia, vie Veski kuulijansa jo yökerhoon ja edelleen kaikki haluavat olla tyylikkäiltä.

Ja sitten se mainos tai idea. Jazzkaar järjestetään Tallinnassa (ja 12 muussa kaupungissa) 16.-27.4.2008. Festivaalin osallistujalista näyttää olevan mitä edustavin eli paikalle on saapumassa jazz-tähtiä eri puolilta maailmaa. Muusikoita tulee 16 maasta ja konsertteja järjestetään 50 kappaletta. Hyvä syy lähteä reissuun.

Ei kommentteja: