maanantaina, maaliskuuta 24, 2008

Ilmastonmuutos kiihtyy

Viime viikkoina on ilmastonmuutoksen vakavuudesta ja vauhdista kirjoitettu jälleen kokolailla.

Mitään syvällisen uutta esimerkiksi OECD:n viimeaikaisissa lausunnoissa ei ole, mutta se alleviivaa toimimisen tärkeyttä tässä ja nyt. Kuten taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) sanoo, maailman pitää hoitaa ilmastonmuutos nyt tai maksaa myöhemmin huomattavasti suurempi hinta. OECD:n pääsihteeri Angel Gurria sanoo, että kahdessa vuosikymmenessä hoitamattomat ympäristöongelmat voivat johtaa siihen, että puolet maapallon väestöstä on ilman kelvollista juomavettä.

Se ei ole yhdentekevää täällä vesirikkaassa Suomessakaan, ei todellakaan.

Samalla on havaittu se, että ilmakehän noen määrää alentamalla voidaan kenties saada ilmastonmuutoksen hillintään hieman lisäaikaa. Itse ongelmaa se ei poista, mutta tuhlaamisemme tahti on sellainen, että kaikki lisäaika on tarpeen. Sitä paitsi ilmakehän noki itsessään on vakava ongelma.

Herääminen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi jatkuu, todellisia tekoja tarvitaan.

Nyt Vaiheinen on julkaissut 100 entryä jollain tavalla ilmastonmuutoksesta ja koko ajan ilmeisemmäksi on käynyt se muutoksen tarve, joka meidän pitää tehdä yhteiskuntina mutta myös yksilöinä kulutuskäyttäytymisessämme. Se tarkoittaa ihan oikeasti isoja asioita.

Ei kommentteja: