sunnuntaina, maaliskuuta 02, 2008

Lämmintä

Kulunut talvi on ilmatieteen laitoksen mukaan mittaushistorian lämpimin. Uusi keskilämpötilaennätys on vajaan asteen entistä korkeampi. Mittauksia on tehty sata vuotta. Edellinen ennätys on talvelta 1924-25.Talvi on ollut poikkeuksellinen myös sademäärältään eli vettä on tullut. Joillakin alueilla sadesummat ovat yli 1,5 -kertaisia pitkän ajan keskiarvoon nähden.

Sähkön hinnankorotuksia ei siis pitäisi pystyä selittelemään veden puutteella.

* * *

Jos on ollut lämmpintä Suomessa, on keskilämpötilojen nouseminen havaittu myös New Hampshiressä USA:ssakin. Kesä- ja talvilämpötilat ovat nousseet ja viimeisinä vuosina luonnonolosuhteiden muuttuminen on aiheuttanut yli 35 miljoonan dollarin vahingot teille, silloille ja muulle omaisuudelle.

* * *

Maailmalla tuntuu olevan ilmanlämpötilojen kohdalla tänä talvena menossa koko lailla sekavat meiningit. Jossain missä ei niin tavallisesti sada lunta tulee sitä kaatamalla ja jossain missä pitäisi olla pakkasta paistatellaan lämmössä.

Tästähän sitten ympäristöskeptikot ovat keksineet kääntää asiat nurinniskoin tai muuten. Kuten tri Ignatius G. Rigor sanoo, ilmastoskeptikot tyypillisesti ottavat muutaman yksityiskohdan ja unohtavat isomman kuvan, jota tiedeyhteisö pyrkii selvittämään.

Ei kommentteja: