keskiviikkona, maaliskuuta 05, 2008

Typeriä juttuja

Seuraa päivän typerimmät jutut ilmastonmuutoksen tiimoilta.

* * *

Jos meillä Suomessa ihmetellään päätöksentekijöiden osaamista sektorilla jos toisella, osataan sitä hölmöillä muuallakin.

Yhdysvalloissa senaattori Jim Honeyford on ehdottanut ilmastonmuutoksen hillintään liittyvään aloitteeseen lisäystä, jonka mukaan viranomaisten pitäisi käyttää 25 000 dollaria paikallisten jäähdytysasemien pystyttämiseen ympäri Yhdysvaltoja. Näiden jäähdytysasemien pitäisi senaattorin mukaan toimia siten, että ne eivät tuota kasvihuonekaasupäästöjä.

Jep jep. Hölmöläiset varmaan saisivat Jimille myytyä ne säkit, joihin on kerätty valoa.

* * *

Viisi matkustajaa, Boeing 777 -lentokone ja yhdeksän tunnin lento Chicagosta Lontoon Heathrow'lle. Lento kulutti noin 80 000 litraa kerosiinia ja tuotti 43,2 tonnin hiilidioksidipäästöt. Näiden onnekkaiden matkustajien hiilidioksidipäästöt vastaavat noin 200 000 kilometrin ajoa perheautolla.

Tällainen toiminta on sekä huonoa businesta, että täsmäesimerkki siitä millaisella liiketoiminnalla maapallon elinmahdollisuudet pilataa.

* * *

Kaupallisen valaanpyynnin sallimista ajava allianssi on keksinyt näennäisnerokkaan idean omien pyrintöjensä taakse; valaan lihan syöminen on parasta mitä voit tehdä maapallon pelastamiseksi. Jos sitä verrataan muun tyyppisen lihan syömiseen.

Samainen allianssi vakuuttaa, että yhden pihvilihakilon syöminen vastaa kasvihuonekaasupäästöiltään kahdeksan valaanlihakilon syömistä.

Idea uhanalaisiksi määriteltyjen ja kansainvälisesti suojeltujen eläinlajien pistämiseksi poskeen perustuu selvitykseen, jossa tarkasteltiin polttoaineen käyttöä kaupallisessa lihantuotannossa. Selvityksen mukaan yhden valaanlihakilon tuottaminen aiheuttaa 1,9 kilon kasvihuonekaasupäästöt. Häränlihakilon tuottaminen saa aikaiseksi 15,8 kilon päästöt ja possukilon tuottaminen 6,4 kilon päästöt.

Ja mitä ilmeisimmin Norja ja Japani - valaanpyynnin kaupallistamista kiihkeimmin ajavat valtiot, aikovat käyttää tätä ihmeargumenttia pyynnin sallimiseksi.

Kyse on siis totaalisesta vihrepesusta ja pelleilyä lähentelevästä toiminnasta.

Ei kommentteja: