tiistaina, maaliskuuta 11, 2008

Syntiä!

Niin, ettäs tiedätte. Saastuttaminen on syntiä.

Näin on paavi, tuo katolisen kirkon pää, päättänyt. Saastuttaminen on päätynyt samalle syntien listalle, jossa tähän mennessä on jo mm. geenimuuntelu, huumeiden käyttö sekä rikkaiden ja köyhien välinen kuilu. Nuo ovat siis sellaisella syntien listalla, jossa kerrotaan miten ihminen rikkoo jumalan tahtoa vastaan nykyaikaisin menoin. Sitten on tietysti vielä ne perinteisimmät synnit.

Ollaan uskonnoista mitä mieltä tahansa, niin nykyisessä yhteiskunnassa kirkko on merkittävä asenteita ja tapoja ohjaava instituutio - myös maallisessa merkityksessä. Luterilaisessa maailmassa katolisten syntilistat tosin eivät ole samassa arvossa kuin väkirikkaammissa katolisissa maissa, mutta mikäli kirkon ympäristövalistuksella tämän maapallon asioita saadaan edes hieman kuriin ja järjestykseen, niin se on sinänsä vain hyvä.

Tosin kannattaa muistaa myös se mistä ovat tulleet ne moraaliset opit, jotka ovat meille sallineet luonnon ja maapallon ylikuormittamisen. Tähän kirkko ei ole itse synnitön, sillä yksi perusongelma on ajattelutapa, jonka mukaan ihminen on luomakunnan herra ja voi käyttää luontoa omaksi hyväkseen kuten itse haluaa. Niin on käyttänyt ja tähän on tultu.

Niin. Ei lupaa saatuttamiseen taideta suoraan missään opinkappaleessa antaa, mutta eipä kirkko ole juuri mitään saanut aikaiseksi itse ongelman poistamiseksikaan ihmisten asenteista.

Luonto itse ei ota kantaa minkään uskonnon puolesta tai niitä vastaan, mutta kaiken se ottaa ja kaiken se kärsii.

Ei kommentteja: