lauantaina, maaliskuuta 15, 2008

Häivähdys tolkkua?

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) tarinoi Aamulehdessä energia-asioista. Kun energiakeskustelua on seurannut, niin elinkeinoministeriöstä kajahtaa vuoronperään tolkkua ja vähemmän järkeä. Nyt tuntuu olevan tolkun vuoro.

Tärkeimmät pointit

  • Kuluttajien pitäisi pystyä seuraamaan jotakuinkin reaaliajassa omaa kulutustaan ja kodeilla olisi mahdollisuus säädellä omaa kulutustaan valtakunnallisten huippujen mukaan.
  • "Meidän tavoitteemme on, että energian kokonaiskulutuksen kasvu Suomessa pysäytetään"
Ensimmäinen on olennaista siksi, että sitä saa mitä mittaa eli jos ei ole mahdollista seurata kodin energian kulutusta, on vaikea säästää ja säätää energiankulutustaan. Jos sen pystyy tekemään myös suhteessa valtakunnalliseen kulutukseen, voidaan asian ympärille kehitellä erilaisia taloudellisia kiihokkeita, mihin Pekkarinen myös viittaa.

Kokonaiskulutuksen kasvun pysäyttäminen tarkoittaa Pekkarisen mukaan myös sitä, että Suomeen ei enää vuonna 2020 tarvitse tuoda sähköä Venäjältä tai Pohjoismaista. Se perustuu säästön lisäksi uusiutuvien energiamuotojen käyttöönoton lisääntymiseen sekä arvattavasti vuonna 2010 (Pekkarisen arvaus, TVO:n arvaus taitaa olla nykyään 2011) valmistuvan viidennen ydinvoimalan tuotantoon.

Huomattavaa on se, että nyt Pekkarisen esittelemä strateginen linjaus perustuu siihen, että energiankulutuksessa pyritään saavuttamaan se 50 terawattitunnin säästö, joka EU-tavoitteisiin tarvitaan sekä nähtävissä olevaan uuteen energiantuotantoon. Ei siis hillittömään lisäydinvoiman rakentamiseen kuten ydinvoimalobby on esitellyt.

Joka tapauksessa nyt esitetyssä energialinjauksessa on järkeä.

Ei kommentteja: