sunnuntaina, maaliskuuta 09, 2008

Vibat ja putket

Kun meillä on Facebookit, MySpacet ja muut paikat, joita pitäisi seurata erilaisten uutisten ja muiden lisäksi, olisi sekamelskaa hyödyllistä hieman jäsentää. RSS/Atom -feedejä tai -syötteitä alkaa olemaan olla jo niin paljon ettei esimerkiksi FireFoxin palkkiin järkevästi mahdu.

Mikä sitten avuksi kasvavaan informaatiovirtaan tai oikeastaan sen henkilökohtaiseen hallintaan?

Yksi ehdokas on Netvibes. Palvelu, johon voi kerätä RSS-syötteitä ja jonne voi koota omat profiloidut näkymänsä erilaisista widgeteistä. Käyttäjät voivat myös lisätä tuonne omia widgettejään, joiden tekeminen esimerkiksi RSS- tai Atom-syötteestä on hyvin helppoa.

Netvibesissä ei ole mitään maata mullistavaa sinänsä, mutta se tuntuu viehättävältä, koska se on niin yksinkertainen. Oman sivun profiloinnilla sinne voi rakentaa oman ... eh... portaalin, josta löytyy se mitä haluaa. Siellä ei ole Facebookin kaltaisia dingelidongeleita eikä perusideakaan ole aivan sama, vaikka myös tuolla voi kavereita keräillä jne.

* * *

Netvibesissä on jonkin verran mahdollisuuksia rakennella omia toiminnallisuuksia widgeteihin (niihin syötteitä käsitteleviin laatikoihin), mutta varsin rajoitetuisti kuitenkin. Peruskäytössä ei välttämättä mitään ihmeellisiä asioita edes tarvitsekaan, mutta toisinaan olisi esimerkiksi hyödyllistä suodattaa jostain syötteestä haluamiaan asioita (esimerkiksi Vaiheisen blogista sanan "sensuuri" sisältävät entryt). Uutisia vain on joskus liikaa yhdessä pinossa.

Mutta eipä hätää. Tätä varten on olemassa esimerkiksi Yahoo Pipes. Sekään ei ole uusi keksintö, mutta yllättävän vähän siitä on puhuttu viime aikoina. Yahoo Pipesillä voi tehdä erilaisia mashupeja, joita voi sitten hyödyntää esimerkiksi Netvibesissä.

Itseasiassa Yahoo Pipesin julkaisutyökaluissa on mukana valmis toiminnallisuus, jolla pipesissä tehty widget saadaan liitettyä Netvibesiin. Ja siellä sitten julkaistua kaikille muille.

* * *

Selaimen kirjanmerkit vaikuttavat isommilla sivumäärillä nykyään niin old schoolilta ja hieman epäkäytännöllisiltä.

Bookmarkit, kirjanmerkit, suosikit tai miksi tuota selaimen hyödyllistä ominaisuutta halutaankaan kutsua, on hiljalleen suurten tieto- ja sivumäärien myötä tullut koko ajan vähemmän käytetyksi. Sen kanssa netissä liikkuminen on kömpelöä nykymuodossaan ja siitä helposti jää puuttumaan arvokas otsikkotieto ilman, että se pureutuisi yhdellä silmäyksellä sivua syvemmälle.

Läheskään ainahan se kiinnostava tieto ei ole itse sivu, vaan yleensä jotakin sen sisällä. Tarpeeton tuo kirjanmerkkiominaisuus ei ainakaan vielä ole, mutta laskussa.

* * *

Sisältöjen jalostaminen nykyisessä netissä on yksi keskeinen haaste. Kuinka poimia valtavasta informaatiovirrasta se minkä käyttäjä kulloinkin haluaa? Miten jäsentää netin informaatiovirtaa hyödyllisellä tavalla?

Syötteillä ja esimerkiksi Netvibesin kaltaisilla työkaluilla saa tiedosta jo enemmän irti ja mikä mukavinta, itse voi tehdä oman jäsennyksensä ja siis esimerkiksi oman uutisportaalinsa.

Hiljalleen näistä syötteistä ja mashupeista alkaa olemaan oikeasti hyötyä. Aika moneen yksinkertaisempaan "olisipa kiva jos olis..." -tyyliseen toiveeseen voi ainakin jonkinlaisen ratkaisun yhdistelemällä ja käsittelemällä tietoja näiden alustojen avulla.

Sen päättäminen, mitä käyttäjä haluaa, kannattaa jättää käyttäjälle itselleen eikä edes pyrkiä luomaan liikaa valmiiksi ajateltuja malleja. Myös siihen tarvitaan avoimia työkaluja tehdä se.

Seuraavaksi otetaankin sitten semantiikka avuksi...

Ei kommentteja: