Pankit synkkinä
Palataanpa hetkeksi talouteen, kun siitä on tullut kirjoiteltua viime elokuusta alkaen. Eikä nyt pohdita Sampopankin kömpelöintiä palveluiden uudistamisessa, vaan jotain selvästi pelottavampaa.
Maailman pankeille uumoillaan synkkiä aikoja tai ainakinInvestointipankki Goldman Sachs esittää synkän arvion maailman pankkeja odottavista luottotappioista. Luottotappiokierre on vasta alussa.
Goldman Sachsin ennusteen mukaan finanssitalojen globaalit luottotappiot paisuvat aina 1200 miljardiin dollariin. Tähän mennessä on alaskirjattu vasta 10% noista luottotappioista. Syynä kokonaisuuteen on USA:n subprime-markkinoilta alkanut kriisi, joka kulkee omaa tietään.
Samaan aikaan näihin päiviin asti optimistisena pysynyt yhdysvaltalainen Kiplinger-tutkimuslaitos uskoo, että USA:n talous on tukevasti taantumassa.
On selvää, että USA:n taantuma ei tule suoraan sellaisenaan meille Eurooppaan, mutta ihan yhtä selvää on myös se, että se ei voi olla vaikuttamatta myös Euroopassa ja täällä meillä Pohjolassa. Mikä tahansa sellainen teollisuuden haara, jolla on vientiä USA:n puolelle, joutuu kohtaamaan taantuman kysynnässään ja hinnoissaan. Esimerkiksi kelpaa muutenkin ylikapasiteetista kärsivä metsä- ja paperiteollisuutemme.
Vaikka merkit ovat olleet ilmassa jo tovin, niin vielä ei ole syytä huokaista helpotuksesta, vaan pikemminkin päinvastoin. Syytä tuomiopäivän ennustuksiin ei tietenkään ole, mutta naivi optimismikaan ei ole kovinkaan uskottavaa. On ilmeisesti niin, että esimerkiksi asuntolainoituksen arvostuksiin liittyviä asioita ei suomalaisissa pankeissa vielä ole kovinkaan tarkasti pengottu, vai?
Niin se taitaa olla, että ihminen oppii hyvin hitaasti eikä aina ollenkaan. Taloudessa tämä näkyy yhä uudestaan siinä, että ahneuden perässä tehdään yhä uudelleen kuplat siellä ja toinen täällä eikä millään suostuta uskomaan, että se mikä menee ylös, tulee sieltä aina alas.
Olisikohan mitenkään mahdollista, että voiton maksimoinnin sijaan pyrittäisiin etsimään vakauden maksimointia myös suuren mittakaavan taloudessa?
Ai olen tätä jo kysellyt? Kysytään uudelleen, koska tuon ajatuksen kautta olisi kenties mahdollista välttää useampikin inhimillinen kärsimys. Näissä pankkikriiseissä kun nämä pankit eivät oikeasti kärsi - ihmiset kärsivät.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti