sunnuntaina, maaliskuuta 30, 2008

Ilman valoa

Eilen vietettiin siis Earth Hour -tapahtumaa. Ohessa Lepiksen toivomaa kuvaa hetken valaistuksesta. Kuva on napattu kännykällä ja sitä on hieman paranneltu, ei oikein kännykän optiikka yms. riitä tällaisiin hämäriin kuviin. Sattuneista syistä oikealla kameralla ottamiani kuvia en saa tähän hätään käyttöön.

Paljon parempia Earth hour -kuvia löytyy kampanjan omilta sivuilta.

Mitä itse asiaan tulee, niin sähkön säästäminen omassa elämässä on varsin helppoa, jos vain niin haluaa. Koko joukko erilaista turhaa on kotitaloudessa varsin usein päällä. Eikä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi mihinkään extreme-askeesiin tarvitse ryhtyä.

Sitä tuli tuumineeksi kynttilöitä katsellessa ja kahvia nauttiessa, jotta kuinkakohan paljon esimerkiksi pääkaupunkiseudulla oikeasti poltetaan valoja sellaisessa paikassa missä niitä ei tarvitse?

Arvelisin, että paljon. Ei nimittäin ole mikään suunnaton harvinaisuus se, että jostain vikatilanteesta johtuen esimerkiksi katuvalot saattavat olla jollain pätkällä keskellä päivää päällä. Eikä niitä kaikkia talojakaan ihan oikeasti tarvitsisi valaista, osan estetiikka vain paranisi siitä, jos niihin ei kohdevaloja osoiteltaisi.

4 kommenttia:

lepis kirjoitti...

Hienot kynttilänalustat!

Olen pohdiskellut tuota samaa kysymystä tässä niistä turhista valoista tuolla ulkona. Tokihan katuvalaistus lisää turvallisuutta, joten siihen ei auta sohaista. Siitä olen samaa mieltä, ettei niitä kaikkia rakennuksia tarvitsisi valaista. Vaikka kuinka onkin yksi ympäristötaiteen muodoista, jopa arkkitehtuurin. Järjestääköhän Jyväskylä valo-tapahtumansa tänä syksynä, tai milloin malttaa luopua siitä?

Eniten tällä hetkellä häiritsee nuo kaikki yritysten valomainokset. Tarvitseeko niiden loistaa ympäri vuorokauden ja viikonloput?

Hyvä uutinen eilen taisi olla, että katu- ja tievalaistusta uusitaan reippasti ympäristöystävällisempään suuntaan kunnissa ja kaupungeissa jo tämän vuoden aikana.

ps. voisit muuten vähän helpottaa tätä kommentointia tänne. Tai jos voisi wordpress tunnistuksilla kommentoida, nythän täytyy kirjautua ensin googletilille... :), please.

Vaiheinen kirjoitti...

No niinpä on. Sullakin oli muuten hyvän näköiset kuvat ja kynttilänalustat:-)

Totta, turvallisuustekijänä valot ovat paikallaan monissa paikoissa, mutta ei kaikkialla eikä väärään aikaan. Joillekin rakennuksille juhlavalaistus on ihan paikallaan, mutta esimerkiksi Helsingin energian Sähkötalo ei ole sellainen.

Ja sitten ovat tietysti nuo valomainokset sun muut, joita voi sitten pohtia paristakin eri kulmasta. Tyypillisestihän ne ovat ainakin Helsingissä keskimäärin rumia.

Jep. Muutin nyt asetuksia siten, että ei tarvitse olla pelkästään Google-tili, vaan joku rekisteröityminen käy (sis. OpenID:n). Olisikohan tuollainen ominaisuus tullut tuonne vuoden sisään vai olenko vain ollut puusilmä? :-)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos!

Tuo ominaisuus on ollut bloggerissa nyt n. kuukauden ja se on helpottanut useassa blogissa kommentointia :)

Kuvaamista kun jaksaisi harjoittaa päivittäin eri teemojen merkeissä, niin joskus saisi jonkun hyvän aikaiseksi...

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Se on totta, että jos kuvaisi aktiivisesti ja ajatuksella, niin saattaisi saada joskus hyviäkin aikaiseksi. Liian harvoin tulee harjoiteltua ja vaikka noita kuvia kovalevyllä koko läjä onkin, niin niistä sellaisia Kuvia on oikeastaan aika vähän. useimmat enemmän tai vähemmän vain "napsittuja".

Ja sitten kun pitää kuvata, kuten eilen, niin jos ei ole tarpeeksi silmää, niin sitten ei vaan ole:-)