maanantaina, maaliskuuta 10, 2008

Nyrjähdyksiä #18

Harvemmin tulee netissäkään mainoksia oikeasti tuijoteltua, mutta kun Googlen mainos sanoo, että "Ilmainen.net - Katso mitä kaikkea voit saada ilmaiseksi Internetistä!", niin pakkohan sen on katsoa.

Ilmainen tarkoitti sitten tänään tätä:

  • Ilmainen sykemittari = Tilaa X-lehden kaksi ensimmäistä numeroa, lehdet maksavat sitten 4,90 €. (Ei tullut selvitettyä mitkä ovat irtisanomisehdot)
  • Ilmainen luottokortti omalla kuvalla = X-luottokortti normaaleilla ehdoilla, mutta ihan oman kuvan saa ilmaiseksi siihen. (Oma kuva on siis ilmaisuutta?)
  • Ilmaiset miesten bokserit = Näytekappale jäsentoimituksia harjoittavasta yrityksestä X (maksa vain lähetyskulut). (Niinpä, liity kerhoon ja jäsenpostia tulee tasaiseen, ei ostopakkoa!)
  • Ilmainen mustekasetti = Tutustumistarjouksena ensimmäinen mustekasetti ilmaiseksi alan firmasta X (ilmeisesti 4,95 € käsittelykulut lisätään).

Olisikohan nyt niin, että mikään noista ei oikeasti ole kokonaan ilmaista tai täytä Kuluttajaviraston kriteereitä ilmaisuudelle? Siis, jos jokin asia on "ilmainen", kuluttajalta ei saa ilmaistuotteen saamiseksi edellyttää mitään maksua. Ei m-i-t-ä-ä-n maksua.

Lainataan Kuluttajavirastoa edelleen: Ilmainen-sanan käyttäminen on harhaanjohtavaa mainontaa, jos tuote ei ole aidosti ilmainen.

BTW. Tuosta ilmainen.net -saitista ei löydy suoraan mitään yhteystietoja eikä infoa siitä, onko kyseessä jokin kaupallinen hanke vai kenties ihan vain huvin vuoksi ylläpidetty palvelu. Toki tällekin teknisillä keinoilla omistaja Tampereelta löytyy. Sisällöstä ja Google-mainonnasta päätellen kyse on kaupallisesta markkinoinnista. Miksi sitä ei voi sanoa ihan suoraan?

Ei kommentteja: