perjantaina, maaliskuuta 28, 2008

Sammonryssintää

Kevät on tulossa ja valon määrä luonnossa lisääntyy. Kiva. Samalla on kuitenkin alkanut perinteinen kevätryssintä, vai kuvittelenko vaan?

IT-puolella ryssimisen kunkku nyt on Sampopankki, joka uudisti pääsiäisen aikaan koko tietojärjestelmänsä ja paljon muutakin.

Puhde oli varsin mittava ja meni kaiketi monta päivää putkeen, mutta lopputuloksena oli se ettei verkkopankki toimi vieläkään kunnolla, vaan väittää että siellä on ruuhkaa ja tietoturva-aukoista on tullut raportteja pitkin viikkoa. Noniin, hienosti ryssitty IT-projekti, sanoisi joku ja on sanonutkin. Jotkut ovat vaatineet potkuja sekasotkun aikaan saaneille IT-suunnittelijoille ja muille projektiin osallistuneille. Hankkeen läpivientiä on onniteltukin.

Vaiheinen ei lähde onnittelemaan, kuten eräät. Tosin IT-suunnitteluporukka ei potkuja ansaitse, arvatenkin siellä on tehty se mikä on voitu, kun toiminta on pitänyt ajaa tanskalaisen järjestelmän päälle. Siellä niitä turva-aukkoja on ollut jo pitempäänkin.

Sen sijaan potkut olisi syytä antaa kiireen vilkkaa niille strategiatason päätöksistä vastaaville pomoille, joiden päähänpisto oli se, että kaikki pitää pistää täysin uusiksi yhdellä kertarysäyksellä ja niille, jotka tämän verkkopankin asiakasrajapinnan on väkisin vaatinut samassa rytäkässä siirtämään reikäiselle alustalle ja sovellukselle.

Kumpikin strategisen tason päätös on tyhmä ja nykyistä ICT-maailmaa ymmärtämätön sekä surkeaa liiketoimintaa. Niistä on IT-suunnittelijoita ihan turha syyttää.

Mikähän se muuten on, kun erilaisissa isoissa ICT-puhteissa strateginen johto joko juoksee jonkun pikkukotkottimen perässä ja tekee nippeleistä ällistyttävän tärkeitä tai haluaa rakennella hillittömiä mammuttiprojekteja, jotka pitäisi sitten saada kerralla mahtumaan putkesta ulos?

Koska strateginen johto ei näytä useinkaan tajuavan ICT-johtamisesta tarpeeksi, käytetään esimerkkinä rakentamista ja kysytään vertauskuvallisesti uudestaan; miksi pankin pääkonttoriarakennusta suunnitteleva strateginen johto pitää ehdottoman tärkeänä kriteerinä sitä, että ovenkarmit koko talossa ovat keltaiset (itse rakennuksesta ei niin väliä) tai pääkonttorista pitää omakotitalon aikataulussa rakentaa kerralla täysin toimiva pilvenpiirtäjä?

2 kommenttia:

lepis kirjoitti...

Muistathan ne valot tänä iltana? Sinut on haastettu: luuletko pystyväsi olemaan tunnin tänä iltana ilman nettiä ;)

Vaiheinen kirjoitti...

Muistan kyllä! Valot pois. Voisin olla ilman nettiä ihan hyvin tänään illalla, kuten esimerkiksi eilen.

Minut on haastettu, mahtavaa!