sunnuntaina, helmikuuta 03, 2008

Alpitkin sulavat

Jos on ollut paljon puhetta siitä, että Arktiksen tai Antarktiksen jäätiköt ovat sulamassa kovaa vauhtia, niin sama koskettaa myös Alppeja.

Salfordin yliopiston professori David Collins on käynyt ryhmänsä kanssa 34 vuotena Zermattissa Sveitsissä tekemässä mittauksia 2600 metrin korkeudessa olevilla jäätiköillä. Hänen mukaansa lumisateiden puute talvella ja lämpenevä ilma aiheuttaa jäätiköiden sulamista hälyttävällä vauhdilla. Pienimmät uhkaavat kadota kokonaan seuraavan vuosikymmenen aikana.

Collinsin mukaan muutokset ekosysteemille tulevat olemaan tuhoisia. Hänen mukaansa jäätiköiden kadottua, katoavat myös sulamisvedet ja sitä kautta jokien virtaama tulee merkittävästi vähenemään. Se taas aiheuttaa merkittäviä muutoksia ravinteiden kierrossa. Lisäksi muutoksilla on vaikutuksensa alueen vesivoimaan. Hän pelkää, että Alppien ekosysteemi muuttuu lopullisesti.

Alppien sulaminen on vain yksi murhe ilmastonmuutoksen kokonaisuudesa, mutta Euroopassa se saattaa aiheuttaa hyvinkin kouriintuntuvia muutoksia. Olennainen asia Collinsin ryhmän pitkäaikaisissa tutkimuksissa on se, että muutokset saattavat nyt tapahtua hyvinkin nopeasti.

Jos aiemmin joku kuvitteli, ettei asia ehdi kriisiytyä esimerkiksi suurten ikäluokkien elinaikana, voi huomata olleensa pahasti väärässä. Ilmastomuutos saattaa hyvinkin olla pommi, joka "räjähtää käsiimme", sen sijaan että se vain hiipisi tietoisuuteemme.

Siispä tuntuukin aika typerältä seurata keskustelua jostain lyhytaikaisesta taloudellisesta edusta ja sen tavoittelusta. Kuten on jo todettu, niin ilmastomuutokseen varautuminen kaikkine kustannuksineenkin pitää aloittaa viimeistään nyt, koska jos mitään ei tehdä, on lasku huomattavasti suurempi ja vauriot voivat jäädä pysyviksi.


(Kuvassa Aletschhorn (4195 m,) ja Mittelaletschgletscher kuvattuna Eggishornilta käsin. Kuvan lähde Wikimedia Commons)

Ei kommentteja: