torstaina, helmikuuta 14, 2008

Kierrätyskänny

Nokia on julkaissut Barcelonassa matkapuhelinalan kongressissa uuden kännykonseptin, Remaden.

Konseptin idea on katsoa, voiko kännykän tehdä niin, ettei käytä mitään uutta, vaan kaikki on kierrätettyä.

Känny on valmistettu siten, että alumiinia saadaan kierrätetyistä juomapurkeista, kuoriin muovia juomapulloista ja esimerkiksi kuminäppäimistö vanhoista autonrenkaista. Kännyn sisällä on ympäristöystävällistä teknologiaa kuten printattua elektroniikkaa ja grafiikassa pyritään energiansäästöön.

Nokian esittelyvidon mukaan jälki näyttää varsin tyylikkäältä, riippuen tietysti ihan siitä mitä itse kukin pitää tyylikkäänä.

Omien sanojensa mukaan Nokia pyrkii inspiroimaan ja stimuloimaan keskustelua siitä, miten tulevaisuuden kännykät tehdään. Sitä Nokia ei kertonut, milloin tuollainen kierrätyskänny on tulossa markkinoille.

Hyvä näin. Vaikka matkapuhelimien materiaalisisällöstä voidaan nykyäänkin kierrättää 65-80% tai jopa enemmän, niitä valmistetaan satoja miljoonia kappaleita, jolloin sillä materiaalin kierrätykselläkin on väliä.

Vielä kun akut ja laturit saatsiin pois ongelmajätteiden luokasta, niin hyvä tulee.

Ja muillekin teollisuusfirmoille opiksi ja ojennukseksi; kyllä se ihan totta on mahdollista tehdä businesta myös kestävän kehityksen maailmassa, jos vain haluaa ja käyttää järkeään
keinojen keksimiseksi. Jos oikeasti haluamme saada sen ekologisen jalanjälkemme sen kokoiseksi, että maapallo sen kestää, niin on siihen oikeasti pyrittävä eikä vain leviteltävä käsiämme lyhyen aikavälin kannattavuudesta niin päin pois.

Ja me kuluttajat voimme auttaa yrityksiä tässä; tuhlaaminen seis ja se ekologisempi vaihtoehto hankintaan. Ihmisten ostovalinnat vaikuttavat firmojen kassaan ja se on kumman tehokas liikkeenjohdon konsultti.

Ei kommentteja: