sunnuntaina, helmikuuta 03, 2008

USA myönteisenä

Hawaijilla loppuviikosta päättyneessä Yhdysvaltojen koolle kutsumassa 16 valtion ja EU:n ympäristökokouksessa ei varsinaisia tuloksia saatu aikaiseksi, mutta kokouslähteiden mukaan USA:n asenne asioihin oli aikaisempaa avoimempi ja joustavampi. Ranskan edustaja totesi olevansa tyytyväinen USA:n muuttuneeseen asenteeseen.

Erityisesti USA:lta olisi toivottu vastaantuloa siinä, että he olisivat hyväksyneet kasvihuonekaasujen päästötavoitteen velvoittavana, kuten muut teollistuneet maat tekevät. USA on vaatinut kasvihuonkaasupäästöjen tavoittelua vapaaehtoiselta pohjalta.

Tulevia päästörajousneuvotteluita ajatellen USA:n asenteen muutos todellakin on myönteinen uutinen, sillä Kioton sopimuksen jälkeisen ajan neuvottelukierros on käsillä ja siitä sopimuksesta riippuu paljon. Sopimus on tarkoitus solmia vuonna 2009.

Tätä ennen valta ehtii Washingtonissa vaihtumaan, mutta olisi naivia ajatella, että USA:n kansainvälispoliittiset linjaukset tekisivät äkkikäännöksiä, vaikka presidentti vaihtuisikin.

Eli jokainen askel, millä maailman suurin saastuttajamaa saadaan lähemmäksi muuta kansainvälistä yhteisöä näissä kysymyksissä on myönteinen asia. Kannattaa myös huomata, että USA:lla on ilmastopolitiikkansa ja tilanne on tiedostettu myös siellä. Kuten aikaisemmin tuli jo mainittua, USA:n ympäristöviranomaiset listaavat uusiutuvaa energiaa käyttäviä yrityksiä, vihreydestä on tulossa kilpailuvaltti ja esimerkiksi tuulivoiman markkinat kehittyvät siellä voimakkaasti. USA:n eristäminen (jos se nyt olisi edes mahdollista) tai sen eristäytyminen ei ole ilmastonmuutoksen hillinnan kannalta sekään kenekään etu.

USA:sta tuli myös mieleen, että mikä merkitys taloudellisella taantumalla ympäristöasioihin on?

Kuluttajien epävarmuus näkyy myös kulutuksessa sitä laskien, mutta mikäli asenteet eivät muutu, luottamuksen palautuessa palautuu myös ylenpalttinen kulutuskäyttäytyminen.

Toisaalta, jos taloudellisilla ohjauskeinoilla yritetään ohjata kulutusta, niin onko taantuma oikea aika pitkän aikavälin tavoitteita ajatellen toteuttaa niitä? Noin pikaisesti ajatellen arvelisin sen olevan ihan yhtä hyvä aika kuin mikä muu tahansa, joskin muutoksen aina aiheuttamat muut pulmat saattavat nousta enemmän pinnalle.

Ei kommentteja: