sunnuntaina, helmikuuta 03, 2008

Tilastoilla vehkeilyä jälleen

Jos Suomessa on halua kikkailla tilastoilla, jotta jääväämätöntä voitaisiin väistellä, osataan sitä muuallakin.

Iso-Britanniassa Channel 4 News on selvittänyt, pitääkö tosiaankin paikkansa, että Britannian kasvihuonekaasujen päästöt ovat laskeneet. Iso-Britannian ympäristöviranomaiset ovat tammikuun lopulla julkistaneet vuoden 2006 päästötilastot ja kertoneet näkyvistä päästöjen vähennyksistä edelliseen vuoteen verrattuna.

Onko siis asia kuten viranomaiset sanovat? Ovat ja eivät ole, jos Channel 4 Newsin selvitystä on uskominen. Päästötilastoista kun on sujuvasti jätetty pois kansainvälinen ilmailu, jonka päästöt vuonna 2006 nousivat edelliseen vuoteen verrattuna. Toinen "unohdettu" tilasto on kansainvälisen laivaliikenteen päästöjen kasvanut tilasto.

Vaikka puuttuvat lukemat otettaisiinkin huomioon, on Iso-Britannian päästöt vuonna 2006 laskeneet hieman edellisestä vuodesta, mutta eivät läheskään esitetyssä mittakaavassa. Nyt viranomaiset edelleen selvittävät otetaanko kansainvälinen ilmailu vastaisuudessa huomioon.

Ilmastonmuutos ei ole yksinkertainen asia ja siksi sen tilastointikaan ei ole helppoa, mutta luonto ja ilmasto eivät tilastojen mukaan elä, vaan päästöjen. Siksi tarkoituksellinen tilastoilla vehkeileminen on pään pistämistä pusikkoon ja siksi silkkaa itsepetosta, mistä ei ole loppujen lopuksi kenellekään yhtään mitään hyötyä. Lyhyellä tähtäimellä joku saattaa kerätä sellaisesta pisteet kotiin, mutta päivän päättyessä yllätys on sitten sitäkin synkempi.

Myönteinen havainto uutisesta on se, että media ottaa ja tarkistaa hallituksen julkaisemat tilastot ja tutkii ovatko ne tosia vai eivät. Viranomaisten selityksiä ja julkistuksia ei pidetä itsestäänselvänä totuutena. Noin siis Iso-Britanniassa. Kuinkas meillä Suomessa, jossa herran pelko on lähes perisynti?

Ei kommentteja: