lauantaina, tammikuuta 19, 2008

Puliveivausta tilastoilla?

Valehtelemisen asteikko taitaa olla vale, emävale, tilasto ja graafi.

Nyt hämmennystä herättävät energiapoliittisen selonteon pohjaksi otetut laskentamallit. Virkamiehet ovat ottaneet siihen Helsingin Energian käyttämän laskutavan. Sillä saa aikaiseksi tuloksen, jonka mukaan Helsingin lämmityksen päästöt ovat alhaisemmat kuin Tukholman päästöt. Muut tarjolla olevat mallit eivät tuota samanlaista tulosta. Tarjolla on siis myös muita päteviä malleja. Suomen Ympäristökeskus onkin esittänyt huolensa energiapoliittisen selonteon laskentatavasta.

Nyt valitulla mallilla on pyritty osoittamaan, että Helsingin energiatuotanto olisi jo niin ekotehokasta, ettei kaupungilla ole tarvetta vähäpäästöisen tuotannon lisäämiseen.

Tilastoja ja laskukaavoja on joka lähtöön. Niitä tulkitsemalla pystytään osoittamaan musta valkoiseksi tai kellertävänharmaa lumi terveelliseksi syödä.

Nyt kuitenkin on niin, että ilmastomuutoksen kaltaiset vakavat asiat vaativat myös rehellisyyttä ja moraalia siinä mitä tehdään. Se tarkoittaa myös sitä, että umpimielisestä itsekkyydestä politiikassa on luovuttava. Nyt ei tosiaankaan ole oikea aika pelailla pikkunäppäriä poliittisia pelejä virkamistasolla tai muualla.

Miksi pitää aina etsiä ne puliveivaukset, jotka muka osoittavat että juuri meidän ei tarvitse tehdä millekään mitään? Miksi pitää pyrkiä pistämään päätä pensaaseen, kun se ei nyt auta mitään?

Surullista puuhastelua lintukodossamme.

4 kommenttia:

KirsiMy kirjoitti...

Kuinkas sattuinkaan, Pekka Nykänen nettipäiväkirjassaan kirjoitti juuri siitä, että SItra käyttää virheellisiä tilastotietoja terveyskeskuslääkäreiden työstä.

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä, myös tilastoilla voi olla vakavia terveysvaikutuksia. Ei siis ole ihan yhdentekevää kuinka sitä omaa toimintaansa kaunistelee. Siksi muuten yritysten kirjanpidossa ja tilintarkastuksissa on varsin tiukat säännöt. Miksi siis ei tällaisissa asioissa voisi olla edes jotain suosituksia?

Halo Efekti kirjoitti...

Energia-ala on aivan legendaarinen syöttämään pajunköyttä ihmisille...

Nytkin maapallo muka pelastuu jos vaihdellaan lamppuihin polttimoita yms näpertelyä.

Viherpesua puuhataan markkinoinnissa isossa mittakaavassa.

Neste sekoilee palmuöljybisneksissä aivan sekopäisenä, ydinvoimaa pitäisi äkkiä rakentaa moninkertaisesti lisää, samoin uusiutuvaa energiaa - ja kaikessa nähdään vain ruusuisia tilauksia uusille aluevaltauksille.

Energian säästö ja päästöjen todellinen pienentäminen ei skenaarioon sovi, ilmastonmuutoksella pitäisi takoa rahaa.

Vaiheinen kirjoitti...

On se niinkin, että jostain syystä yritetään aina keksiä jokin yksi asia, jolla muka ratkaistaisiin kaikki ongelmat kädenkäänteessä. Vaikka kaikki sen mahdottomuuden tietää, niin siihen suuntaan toivioretkeltä nämä palmuöljyhommelitkin ovat kallellaan. Ei ole yhtä ainoaa keinoa, kun pitää muuttaa elämäntapaa. Voihan ilmastomuutoksella tehdä businesta, mutta ei perinteisen energiabusineksen piirissä, vaan kehittämällä tuulivoimaloita ja energiaa säästäviä menetelmiä. Se vain tuntuu olevan hankalaa, kun ainoita työkaluja ovat keskitetyn energiantuotannon strategian suurvoimalat.

Pohjimmiltaan kyse on siis stratefinen ja nyt meillä näkyy olevan varsin kehno strategia.