maanantaina, tammikuuta 14, 2008

Ydinvoiman ihannevaltio?

Ylen MOT käsitteli suomalaista ydinvoimapolitiikkaa. Olennainen pointti oli muunmuassa se, että Suomi on ydinvoimateollisuudelle hyvin myönteinen valtio. Siinä missä muualla poliitikot ovat linjanneet ydinvoimapolitiikkaa, Suomessa sen sijaan yritykset ohjailevat valtiota tekemään haluttuja päätöksiä.

Suomessa on ohjelman mukaan otollinen ilmapiiri rakentaa ydinvoimaloita, joiden energia sitten viedään tulevaisuudessa yhdentyvillä energiamarkkinoilla Eurooppaan ja niihin maihin, joissa ydinvoiman lisärakentaminen ei ole niin suosittua. Ja kuten tunnettua, energiaa viemällä ei kansana rikastuta, sillä sen jalostusarvo on varsin pieni ja ydinvoimayhtiöt ovat monikansallisia toimijoita.

Suomessa sähkönkulutuslukemat vain kasvavat, kun esimerkiksi Ruotsissa kasvu on saatu pysähtymään. Ruotsissa on perinteitä ja politiikkaa, jolla energian käyttöä on saatu tehostettua. Ruotsi suhtautuu kestävämpään energiapolitiikkaan myötämielisemmin ja on Suomea edellä näissä asioissa monella eri sektorilla.

Tämä ei ole mikään ihme, sillä meillä on toimittu ydinvoimayhtiöiden taloudellisen intressin perässä, selitelty ja pyöritelty peukaloita. Vaihtoehtoja on.

Ei kommentteja: