Ilmasta poimittua
Pari mielenkiintoista ilmastouutista päivän virrasta sattui silmiin, siis lyhyesti niistä.
* * *
Voivatko biopolttoaineet estää ilmastonmuutosta vai pahentavatko ne asiaa? Näin kysyy The Independent. Kysymys on nyt ajankohtainen siksi, että EU:ssa biopolttoaineiden käyttöä ja määriä pohditaan jälleen. Niillä on ajateltu korvattavan fossiilisia polttoaineita, mutta samalla niiden laajan käytön pelätään aiheuttavan sademetsien hakkuita, nostavan ruoan hintaa markkinoilla ja kuitenkin niiden käytöllä on kohtuullisen pieniä vaikutuksia ilmastomuutokseen.
Kommentti: Keskustelu biopolttoaineista on osin toiveunta. On aika selvää, jopa ihan maalaisjärjellä, että biopolttoaineet eivät yksinään pelasta maapalloa. Ja ihan yhtä selvää on se, että laajassa määrin polttonesteiden korvaaminen aiheuttaisi vakavia ongelmia toisaalla. Syytä ilmastomuutokseen ovat paljon syvemmällä tuhlaavassa elämäntavassa. On turha etsiä korvaavia tuhlauksen kohteita, kun pitäisi muuttaa tuhlaamisen tasoa. Yli varojensa eläminen ei siitä vähene, vaikka käytettävää luottokorttia vaihtaisikin.
* * *
Beaufortinmerellä jäätiköstä irronnut valtava murtuma huolestuttaa tiedemiehiä, kertoo kanadalainen CBC. Pohjoisella jäämerellä sijaitsevalla Beaufortinmerellä irronnut murtuma jäätikössä voi ilmastotutkija David Barberin mukaan olla merkki siitä, että ilmastonmuutos jatkaa Arktiksen lämpenemistä.
Kommentti: Arviot napajäätiköiden sulamisen nopeudesta ja seurauksesta ovat tieteellisen keskustelun alla, mutta päivästä toiseen tuntuu tulevan huonompia uutisia tältä alueelta.
* * *
Ilmastonmuutos uhkaa Euroopan lintuja, kertoo Earth Times. Durham yliopiston, Cambridgen yliopiston ja Royal Society for the Protection of Birds -järjestön arvion mukaan Euroopan lintuja uhkaa kasvava kriisi ilmastonmuutoksen edetessä ja moni uhanalainen laji uhkaa hävitä, jos suojelutoimiin ei ryhdytä. Tutkijoiden raportin mukaan kolme neljästä kaikista Euroopan lintujen normaaleista elinalueista joutuu ilmastonmuutoksen koettelemaksi.
Kommentti: Luontokappaleet eivät säästy ilmastomuutoksen vaikutuksilta, ei ravintoketjun yläpäässä keikkuva ihminenkään. Kun kierto eliöyhteisössä häiriintyy joltain merkittävältä osalta, se ei voi olla vaikuttamatta kokonaisuuteen. Ongelmat eivät siis jääne linnunlaulun vähenemiseen.
* * *
Ja lopuksi sitten vähän toisenlaista spekulaatiota Gothamistista. Videoklipissä spekuloidaan sillä, miltä Manhattan näyttäisi, jos vedenpinta nousisi 25 jalkaa lämpötilan 6 asteen nousun seurauksena. Aika märkää...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti