torstaina, tammikuuta 31, 2008

Ikäraja?

HS:n mukaan sisäministeri Anne Holmlund (kok) haluaa lasten ja nuorten suojaksi internetiin parempaa valvontaa. Lehden mukaan hän ehdottaa harkittavaksi, että nettisivustoille luotaisiin ikärajoja ja asetettaisiin tarvittaessa järjestyksenvalvojat.

Lasten ja nuorten suojeleminen kaikenlaisten medioiden haitallisilta sisällöiltä on tärkeää. Mutta ne keinot...

Monilla sivuilla on jo ikärajoja ja kaikki tietävät etteivät ne toimi. Kuinka palvelussa voidaan varmistaa, että käyttäjä on jonkun tietyn ikäinen, ellei käytetä vahvaa tunnistusta kuten esimerkiksi pankkitunnuksia.

Järjestyksenvalvojat? Mitä ne ovat? Esimerkiksi varsin nuorten käyttäjien suosimassa Habbo hotellissa on valvontaa jo ihan operaattorin toimesta. Kuka niitä sitten nettisivustoille määräisi ja kuka siitä maksaisi palkkaa? Ja jos se perustuisi vapaaehtoisuuteen, niin millä lihaksilla järjestyksenvalvoja pistäisi jonkun verkkosivuston kuriin ja järjestykseen? Antamalla jälki-istuntoa?

Entäpä miten "järjestyksenvalvoja" pistäisi kuriin ulkomailla ja ulkomaisen lainsäädännön turvin toimivia sivustoja? Sitäkin on suomalaispoliitikkojen suulla ehdoteltu, että pitäisi perustaa joku kansainvälinen virasto valvomaan kaikkia nettisivuja. Ei toimi.

Nuorten ja lasten median (internet on vain yksi osa tätä kokonaisuutta) käytön opastamisessa ja ohjaamisessa keinot rajalliset ja niistä valtaosa kuuluu kodin ja koulun tontille. Medialukutaito, terve itsetunto ja järkevä eettinen perusta ovat asioita, mistä nämä asiat lähtevät. Ei valvonnasta ja seurannasta.

* * *

Tästä innostuneena Vaiheinen antaa lukijansa päättää mikä tämän blogin ikärajaksi asetetaan. Vastaa siis kyselyyn, tulos julkistetaan kunhan se selviää.

3 kommenttia:

KirsiMy kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
KirsiMy kirjoitti...

Lapsiin en nyt ota kantaa, mutta päällimmäisenä on seuraavaa: viime aikoina olen tässä toivonut turvamiehiä omaankin blogiini :(
Minun blogiini voi, toisin kuin sinun, laittaa anonyymejä kommentteja. Olen pitänyt sitä tärkeänä mielenterveyspotilaiden ja köyhyysasioiden tähden. Nyt yksi joukko, joka tahtoo, että kirjoitan hiilihydraattiköyhän ruuan puolesta, on ryhtynyt sabotoimaan ravintokirjoituksiani. En ole ainoa.

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Luin pulmistasi, toivottavasti asialliseen kirjoitukseesi saamasi ilmeisen pienen ryhmän tuottama kampanjointi rauhoittuu.

Sabotointi on moraalitonta ja blogien toimintaidean vastaista. Jos joku haluaa kampanjoida, pistäköön oman bloginsa tai kampanjasaittinsa pystyyn.

Olen pitänyt tätä blogitunnistautumista päällä lähinnä erilaisten bottien varalta, mutta on häiriköitä tännekin eksynyt.

Oma näkökulmani lähtee siitä, että vastaan itse omista teksteistäni ja niin tekevät muutkin kirjoittajat ja kommentoijat. Luonnollisesti linjauksista saa keskustella ja moittia, jos joku kokee että säädylliset käyttäytymisnormit toteudu.

Siitä, kuka lukee näitä tekstejä, en vastaa. Se ei ole mahdollista.

Muiden kirjoittajien osalta pidän järjestystä täällä eli asialliset kommentit ovat tervetulleita, itse asiaan mitenkään kuulumattomat tai oman arvioni mukaan epäasialliset tekstit päätyvät arvioinnin ja käytössäolevien keinojen kohteeksi.

Eräällä tavalla blogistanissa toimii nettiyhteisön itsesäätely, josta oli nettiyhteisössä puhetta ennen kuin webiä tuntemassamme muodossa oli edes olemassa - jos kukaan muistaa niitä antiikkisia aikoja.

Itsesäätelyn ja toimijoiden oman moraalin lisäksi meillä on myös säädöksiä. Niiden perusteella ihan mitä tahansa ei voi eikä saa niidenkään perusteella julkaista, ihan hyvä niin. Säädösten seurauksia varten on olemassa viranomaiset ja niiden päätöksiä me tavalliset kirjoittajat seuraamme ja niihin me reagoimme. Ja toivottavasti myös opimme.