maanantaina, tammikuuta 14, 2008

Eco-Patent Commons

Personal Computer Worldin mukaan elektroniikkajätit IBM, Sony, Pitney Bowes ja Nokia ovat lahjoittaneet patentteja yhteiseen pooliin ympäristöystävällisten käytäntöjen edistämiseksi.

Kuvion nimi on Eco-Patent Commons, johon yritykset ja yksityishenkilöt pääsevät mukaan, jos ne/he lahjoittavat vähintään yhden patentin. Asiaa hallinnoi World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), joka toimii Sveitsissä.

Eco-Patent Commons sisältää patentteja, jotka käsittelevät muunmuassa jätteiden vähentämistä, kierrätyksen lisäämistä tai vaikkapa energian kulutuksen vähentämistä. Tarkoitus edistää siis kestävää kehitystä ja esimerkiksi IBM haluaa rohkaista yhtiöitä mukaan tähän työhön. Esimerkiksi Nokia on antanut patentin, joka käsittelee matkapuhelinten kierrätystä niiden saavuttaessa elinkaarensa pään.

Toistaiseksi Eco-Patent Commonsissa on 31 patenttia, joista 27 tulee IBM:ltä.

Määrät ovat siis vielä vaatimattomia, mutta perusajatus on hyvä. Jos yrityksillä on kestävää kehitystä tukevia patentteja hallussaan, on niiden tarjoaminen myös muun teollisuuden käyttöön eettisesti kestävää liiketoimintaa.

Ei kommentteja: