keskiviikkona, tammikuuta 23, 2008

3 euroa viikossa

EU:n komissio sai valmiiksi esityksen lakipaketista, jonka tavoitteena on pysäyttää ilmaston lämpeneminen EU:n huippukokouksen asettamien tavoitteiden mukaisesti. Esitykseen kuuluu 5 direktiiviä.

Esityksen mukaan Suomen on nostettava uusiutuvan energian käyttöä nykyisestä 28,5 prosentista 38 prosenttiin ja vähennettävä kasvihuonekaasuja päästökaupan ulkopuolisella sektorilla 16 prosentilla. Tämä siis vuoteen 2020 mennessä. Komissio arvioi, että tänään julkistetuilla keinoilla EU:n kasvihuonekaasujen päästöt laskevat 20 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Niinikään EU-alueen energiasta tuotetaan uusiutuvin varoin 20 prosenttia vuonna 2020.

Esityksen idea on myöskin se, että rikkaat ja kehittyneemmät maat maksavat enemmän kuin EU:n köyhemmät maat.

Tavoitetta ja tekemistä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on nyt siis asetettu ja on aika ryhtyä toimeen. Nyt se valittaminen ja venkoilu asetettavista tavoitteista joutaa jo syrjään ja on aika suunnata voimavarat sen pohtimiseen mitä keinoja käyttäen aiomme tavoitteen saavuttaa. Ja niitähän löytyy.

Ja tuleeko tämä kalliiksi? No tietysti tulee eli komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso arvioi, että nyt esitetyn paketin kustannukset ovat unionille noin 60 miljardia euroa vuodessa, mikä tekee 3 euroa viikossa per unionin asukas.

Aika kallista, vai? Ehkäpä ei. Se on vähemmän kuin suomalainen tv-lupa viikossa (n. 4,14€/vko).

Kysyn vaan, kummasta on tulevaisuudellemme enemmän hyötyä ja iloa, töllöttimestä tosi-tv-jorinoineen vai määrätietoisesta toiminnasta ilmastomuutoksen hillitsemiseksi? Eli ei se nyt niin kallista sitten kuitenkaan...

(Kuvassa altostratus-pilviä. Kuvan lähde: Wikimedia Commons)

Ei kommentteja: