perjantaina, tammikuuta 18, 2008

Kiihtyvää ilmastoa

Ilmastonmuutosrintamalta kuuluu kiihtyviä uutisia. Merenpinta uhkaa nousta aiemmin arvioitua enemmän, ilmastonmuutos näkyy jo talvessamme, USA kutsuu jälleen teollisuusmaita keskustelemaan hiilidioksidirajoituksista, kauppa- ja teollisuusministeri Pekkarinen myöntää Suomen kuhnineen uusiutuvien energiamuotojen kanssa ja Fortumilta sekä Googlelta irtoaa ponnistuksia kehitykseen.

* * *

Lapin ja Oulun yliopistojen tutkimusprofessori John Mooren mukaan veden pinta saattaa nousta ilmastonmuutoksen johdosta arviolta noin 1,5 metriä vuoteen 2100 mennessä. Hänen mukaansa IPCC:n aikaisemmin esittämät arviot, joiden mukaan vedenpinnan nousu olisi 20-60 cm perustuivat tietoihin, jotka jo nyt tiedetään vääräksi. Mooren mukaan joidenkin jäätiköiden sulaminen on nopeutunut niin paljon, että sitä ei ehkä enää voida pysäyttää ja maapallo uhkaa siirtyä pysyvästi toisenlaiseen aikakauteen. Hän myös muistuttaa, että meren pinta on noussut kiihtyvällä tahdilla pienestä jääkaudesta lähtien eli yli 200 vuotta.

Siis muutos ei olisi lineaarista, vaan kiihtyvää. Sitähän tämän ilmiön edessä on pelätty ja se voi tosiaan muuttaa maailmaa, eikä ensinkään sellaiseen suuntaan kuin haluaisimme.

* * *

Nyt menossa oleva leuto ja lumeton alkutalvi johtuu ainakin osittain ilmastonmuutoksesta, näin kertoo oma ilmatieteen laitoksemme. Laitokselta arvioidaan, että kaksi peräkkäistä poikkeuksellisen lämmintä joulukuuta olisivat olleet noin asteen kylmempiä ilman ilmastonmuutosta.

Kohta kerromme lapsille tarinoita siitä, kuinka myös etelässä oli talvella lunta ja hiihtämään pääsi ihan oikealle meren jäälle. Kannattaa ottaa ne todistusaineistovalokuvat vielä kun pystyy, jos pystyy.

* * *

Jos uusia uhkakuvia, niin myös uutta toimintaakin. USA:n presidentti George W. Bush on kutsunut maailman johtavia teollisuusmaita ilmastoneuvottelujen toiselle kierrokselle. Kaksipäiväiset neuvottelut pidetään tammikuun lopulla Hawaijilla ja sinne pitäisi osallistua Euroopan unionin, YK:n ja Australian, Brasilian, Ison-Britannian, Kanadan, Kiinan, Ranskan, Saksan, Intian, Indonesian, Italian, Japanin, Meksikon, Venäjän, Etelä-Afrikan ja Etelä-Korean edustajat ja heidän pitäisi jatkaa keskusteluja hiilidioksidipäästöjen rajoittamiseksi.

Pelkästä puheesta olisi syytä myös siirtyä tekoihin.

* * *

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) myöntää, että Suomessa tullaan jälkijunassa uusiutuvan energian käytön edistämisessä. Hän allekirjoittaa kritiikin, jonka mukaan liikkeellä olisi pitänyt olla jo aiemmin. Pekkarisen mukaan jälkijunassa ollaan nyt 10-15 vuotta.

No niin tullaan, eihän tämä nyt oikeastaan ole edes mikään uutinen. Se taas on, että poliitikko rohkenee myöntää asian. Tätä nyt ei sitten kannata edes yrittää käyttää tekosyynä sille, että mitään ei muka pitäisi tehdä.

* * *

Energiayhtiö Fortum lähtee mukaan aaltovoiman kehityshankkeeseen - Ruotsissa.Fortum ja Uppsalan yliopisto pistivät nimet yhteistyösopimukseen perjantaina. Fortum sijoittaa aaltovoiman tutkimukseen ja kehitykseen Ruotsissa 600 000 euroa. Yhtiö hankkii osuuden Uppsalan yliopiston Islandsbergin aaltovoimapuistosta. Tavoitteena on entisestään lisätä päästötöntä energiantuotantoa.

Jos tähänkin olisi panostettu jo aikaisemmin, eikä pelkästään haikailtu ydinvoimaloita, sopeutumisemme ilmastomuutoksen edessä sujuisi kenties paremmin.

* * *

Fortumilla on toinenkin myönteinen uutinen eli yhtiö lähtee kisaamaan siitä, että yksi EU:n hiilidioksidin talteenoton demonstraatiolaitoksista saadaan Suomeen. EU haluaa hiilidioksidin talteenoton (ccs, carbon capture and storage) kehittämistä varten 10–12 demonstraatiolaitosta eri puolille Eurooppaa. Ne otetaan käyttöön jo 2015–2020, minkä jälkeen ccs:n pitäisi olla kaupallista tekniikkaa.

Toivomme tässä kisassa menetystä ja mikä tärkeämpää, itse hankkeen onnistumista. Toisaalta tämäkin on jälleen yksi esimerkki siitä, että vaihtoehtoja on ja jopa järkeviä sellaisia, jos vain halutaan.

* * *

Ilmastonmuutosta, köyhyyttä ja muita haasteita vastaan taisteleva Google.org työskentelee kahden aiemmin julkistetun ilmastohankkeen, hiiltä halvempien uusiutuvien energialähteiden sekä sähkö- ja hybridiajoneuvojen kehittämisen parissa.

Niinpä. Busineksessa on omat lakinsa ja kaikki keksinnöt ovat alkuvaiheessa kalliimpia kuin bulkkituotanto, niin energiassakin. Ja kun aikaa menee, paremmat tuotteet voittavat huonommat.

* * *

Jos tuota edes yrittäisi vetää yhteen, niin voi vain todeta pyrkimyksiä tarttua ilmastomuutokseen olevan, mutta olemmeko jo liian myöhässä?

Ei kommentteja: