lauantaina, tammikuuta 05, 2008

Kuuba

Kuuba haluaa säästää sähköä ja parantaa ympäristön tilaa. Mitä tekee Kuuban hallitus? No tietenkin päättää vaihtaa kuubalaisten kodeissa sähkösyöpöt hehkulamput energiansäästölamppuihin. Kotitaloudet saivat uudet viisi–kuusi kertaa pitempään kestävät säästölamput ilmaiseksi. Kuuba oli siis ensimmäinen maa, joka otti käyttöön energiansäätölamput tässä mittakaavassa. Asiahan on ilmastonmuutoksen kannalta myönteinen, jos se johtaa siihen että energian kulusta voidaan vähentää.

Maassa halutaan vaihtaa myös vanhat venäläiset sähköä tuhlaavat jääkaapit sekä tuulettimet ja hellat uusiin, vähemmän sähköä kuluttaviin. Näitä ei jaeta ilmaiseksi, mutta valtion tukemin hinnoin ja halvoilla lainoilla.

Sen lisäksi, että tällä kaikella on tietysti ympäristövaikutuksensa, on sillä myös ihan energiapoliittiset vaikutuksensa. Kuubassa kun on kärsitty myös energiapulasta. Luonnollisesti tätä kutsutaan energiavallankumoukseksi.

Kuuba ei monessa asiassa ehkä kelpaa mallimaaksi muulle maailmalle, mutta tässä kohtaa on järki päässyt myös keskuskomitean agendalle.

Ei kommentteja: