torstaina, tammikuuta 03, 2008

R.I.P. Netscape

Webin historian yksi keskeisistä työkaluista eli Netscape-selain on tulossa tiensä päähän, lopullisesti. Netscapen oikeudet omistavan AOL:n Tom Drapeau kertoo blogissaan, että Netscapen tuki päättyy helmikuun ensimmäiseen päivään. Siihen asti Netscapeen jaetaan tietoturvapäivityksiä.

Netscape oli se "parempi selain" vuonna 1994, kun se ilmestyi ja web-vallankumous alkoi - ainakin joidenkin mielestä. Siihen asti www-palveluita käytettiin alunperin NCSA:n Mosaic -selainta. Netscape itseasiassa on Mosaicin perillinen, kun sittemmin yhtiöitetty Mosaic Communications muutti nimensä Netscape Communications -nimelle.

Vuonna 1998 Netscapea ryhdyttiin kehittämään avoimen lähdekoodin Mozilla-projektissa, mistä on peräisin myös nykyään suosittu FireFox -selain.

Viime vuosina Netscapen käyttäjien määrä on huvennut hyvin vähäiseksi. Esimerkiksi viimeisimmässä NetApplicationsin mittauksessa käyttäjiä oli 0,66% kaikista käyttäjistä.

* * *

Samalla tämä on myös tämän blogin 200. entry. Joten pieni lohtu se tuostakin uutisesta oli.

1 kommentti:

KirsiMy kirjoitti...

Netscapella itsekin aloitin surffailun ehkä vuonna 95, kun tuolloinen työnantajani vaihtoi PCt mäkkeihin ja hankki kiinteän verkkoyhteyden. Viime vuosina selain on ollut niin buginen, etten ole siihen kovin usein turvautunut.