maanantaina, tammikuuta 28, 2008

Tieto suojaa, mutta ketä?

Sähköisen viestinnän tietosuojalain muutosta valmistellaan siis edelleen. Nyt asiaan on puuttunut oikeuskansleri, joka muistuttaa työntekijöilläkin olevan oikeuksia siinä miten työnantaja seuraa ja selvittää työntekijöidensä sähköpostiliikennettä.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mielestä valmisteilla oleva lakiesitys ei riittävästi suojaa työntekijöiden viestintäsalaisuutta ja myös työntekijän oikeusturva pitäisi varmistaa.

Tekeillä oleva laki antaisi työantajille nykyistä laajemmat oikeudet tutkia sähköpostien tunnistetietoja epäiltyjä väärinkäytöksiä selvitettäessä. Työnantajat perustelevat laajempia oikeuksia epäselvillä laintulkinnoilla ja yrityssalaisuuksien suojelulla.

Tällaisten lakien kanssa pitää olla tarkkana ja niitä ei saa muutella pelkästään jonkun yksittäisen ryhmän liiketoimintaintressien vuoksi. Kyse on kansalaisuuteen liittyvistä perusoikeuksista ja niiden turvaamisesta suhteessa yksilöä selvästi vahvempaan instituutioon. Tietosuoja on näinä internetin valta-aikoina yksi nousevista yksilön oikeuksista, tai ainakin pitäisi olla.

Tiedosta on tulossa yhä merkittävämpi tuotannon tekijä yrityksille, mutta myös yhä herkemmin yksilön oikeuksia koskettava tekijä. On siis arvattavaa, että intressiristiriitoja tällä sektorilla on tiedossa.

Oikeuskanlerin ihan hyvä ottaa asia esille. Kyse kun ei ole pelkästään busineksen tukemisesta tai suojaamisesta, vaan myös yksilön suhteesta instituutioihin.

Tällaisissa asioissa on liian helppoa ryhtyä vähättelemään yksilön oikeuksia esimerkiksi perustelemalla epäpätevästi sillä, että syyttömillä ei ole mitään syytä pelätä. Syylliset on aina mahdollista saada kiinni, vaikka uusia lakeja ei säädettäisikään, mutta työntekijän menetettyä oikeutta yksityisyyteen voi olla erittäin hankala saada takaisin.

Poliittisessa retoriikassa tämä yksilön asema suhteessa yhteiskuntaan on ollut ainakin takavuosina ollut esillä myös perusoikeuksien tasolla. Tietosuojassa on kyse vastaavasta asiasta vaikka kyseessä ei olekaan klassinen valtio versus kansalainen asetelma, vaan työntekijän suhde työantajaan. Rajanvetoa yksilön oikeuksista ja asemasta tehdään tänä päivänä nimenomaan työelämässä, politiikka kun on saatu pois politiikasta Suomi Oy:n keskittyessä osakkeiden omistamiseen.

Nyt olisi siis päättäjillä paikka käydä paljon kaivattua aatteellista keskustelua tietosuojan ympärillä. Tietosuojan murentamisessa on eräällä tavalla samanlaisesta tilanteesta kuin poliisille jatkuvasti annettavista laajemmista oikeuksista, jotka ennemmin tai myöhemmin alkavat murentamaan kanslaisten perusvapauksia.

Ei kommentteja: