keskiviikkona, tammikuuta 02, 2008

Kasvussa 2008?

Alkuvuosi on miellyttävää ennustamisen ja arvaamisen aikaa. BBC:n uutiset ovat pistäneet listalle teknologioita, joista voi tulla tänä vuonna vielä jotain suurta.

Web to go. BBC:n listalla on kärjessä sovellukset, jotka antavat mahdollisuuden käyttää webissä olevia resursseja myös offlinena. Tällaisia ovat mm. Google Gears, Adoben Air ja Microsoftin Silverlight. Näillä työkaluilla on mahdollista tehdä nykyistä saumattomampia palveluita eri tilanteisiin ja näin hämärtää onlinen ja offlinen eroa.

Ultrakevyet PC:t. Erilaisia kannettavia laitteita PDA:sta läppäreihin on ollut olemassa jo pitkään. Nyt BBC arvioi, että alle kilon painoiset täysmittaiset kannettavat laitteet ovat tekemässä tuloaan ja kohtuulliseen hintaan.

IPTV. Internet TV:n tulemista on jouduttu odottelemaa, koska käyttäjien kaistanleveys ei ole tähän mennessä riittänyt. Nyt OECD:n arvion mukaan yli puolessa kaikista brittiläisistä kotitalouksista on keskimäärin 4 Mbit/s laajakaistayhteys. Siispä mediatalot valmistautuvat täyttämään sitä TV-sisällöillä.

WIMAX. Langaton laajakaistateknologia, jonka kantama on nykyisiä WLAN-yhteyksiä selvästi pitempi, on ollut tulossa jonkin aikaa ja sen rantautuminen myös Eurooppaan ja laajempaan käyttöön on BBC:n mielestä ovella.

Mobiili VoIP. VoIP:lla voidaan soittaa puheluita internet-yhteyden yli ja halvalla. Teknologiaa on aikaisemmin käytetty lankayhteyksien yli, mutta nyt langattoman puolen isommat toimijat kuten SkyPe ja Nokia ovat tuomassa mahdollisuuden myös kännyköihin.

Uskokoon ken tahtoo, mutta langattomalta ja laajakaistalta teknologiapuoli siis vaikuttaa eli internetin palvelut irtoavat lopullisesti seinään kiinnitetyistä johdoista.

* * *

Viimeisimmän leikkimielisen kyselyn tuloksena kerrottakoon, että emme edelleenkään tiedä onko Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan sci-fiä vai ei. Todennäköisesti ei. Vastaajista puolesta oli 2, vastaan 3 ja vaarinhousuja kannatti 5.

Seuraava kysely pistetään tulille, kun on jokin lopullisia vastauksia kaipaava aihe.

Ei kommentteja: