keskiviikkona, tammikuuta 16, 2008

Aurinkoa?

Päivän uutispommi on se, että Sun Microsystems ostaa MySQL Ab:n miljardilla dollarilla.

MySQL tunnetaan avoimen lähdekoodin tietokantaohjelmistosta sekä siihen liittyvistä hallintaohjelmistoista. MySQL:n tietokanta on käytössä miljoonissa verkkopalveluissa ja sillä on ainakin osittain suomalaiset juuret, kun kyseisen tietokannan loivat 90-luvun puolivälissä Michael "Monty" Widenius ja ruotsalainen David Axmark.

Sun Microsystems on taas perinteikäs unix-yhtiö, joka sittemmin on ansioitunut avoimen lähdekoodin ohjelmistojen, kuten esimerkiksi OpenSolaris, GlassFish tai Java-ohjelmointikielen alustat. MySQL:n oston myötä Sun pääsee samoille tietokantamarkkinoille IBM:n, Oraclen ja Microsoftin kanssa. Nykyisin MySQL:ään käyttää esimerkiksi Google tai Facebook.

Mitä tämä tarkoittaa netille tai sen palveluiden kehittämiselle? Lyhyellä aikavälillä ei varmaankaan mitään. Pitemmällä aikavälillä vaikutus voi olla merkittävä, jos MySQL:n kehityspolku jatkuu avoimen lähdekoodin taivaan alla. Se voi tarkoittaa parempia palveluita tai ainakin mahdollisuuksia sellaisten rakentamiseen. Kilpailua tietokantamarkkinoilla Sunin ostos varmaankin lisää, eikä se ole huono asia ollenkaan.

Ei kommentteja: