keskiviikkona, tammikuuta 23, 2008

Tekijänoikeudet

Opetusministeriö teettää selvitykset työsuhteisiin liittyvistä tekijänoikeuksista sekä tekijänoikeusasioiden käsittelyn kehittämisestä. Selvitykset liittyvät viime vuoden lopulla käytyyn vääntöön tekijänoikeuksista ja silloin sovittuun tekijänoikeusasioiden valmistelun ja käsittelyn kehittämiseen.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Wallin on kutsunut oikeusneuvos Mikko Tulokkaan selvittämään, tulisiko tekijänoikeuslakiin ottaa olettama, jonka mukaan työ- ja virkasuhteessa luotujen teosten taloudelliset oikeudet siirtyvät lain nojalla työnantajalle, jolleivät osapuolet toisin sovi. Tehtävänä on myös arvioida nykyisten sopimuskäytäntöjen toimivuutta jne.

Työn tueksi on nimetty asiantuntijatyöryhmä, jossa jäseninä ovat toimitusjohtaja Håkan Gabrielsson Viestinnän Keskusliitosta, pääsihteeri Eila Hyppönen Suomen Journalistiliitosta, lakimies Maria Löfgren Akavasta, lainopillinen asiamies Janne Makkula Suomen Yrittäjistä, lakiasiain päällikkö Katri Olmo Yleisradiosta, johtava asiantuntija Tytti Peltonen Elinkeinoelämän keskusliitosta, johtaja Kerstin Rinne SanomaWSOYstä, lakimies Tuula Sillanpää SAK:sta, toiminnanjohtaja Raimo Söder Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry:stä ja puheenjohtaja Ahti Vänttinen Suomen Muusikkojen Liitosta. Ministeriöiden asiantuntijoina toimivat ylijohtaja Pekka Nurmi oikeusministeriöstä, apulaisosastopäällikkö Kristiina Pietikäinen liikenne- ja viestintäministeriöstä, hallitusneuvos Marja-Leena Rinkineva työ- ja elinkeinoministeriöstä ja johtaja Jukka Liedes opetusministeriöstä.

Tekijänoikeuspolitiikan kehittämisen tueksi opetusministeriö teettää arvioinnin myös tekijänoikeusjärjestelmän toimivuudesta. Tämän selvityksen tekee oikeustieteen lisensiaatti Lauri Tarasti.

Kun nyt tuota asiantuntijalistaa nyt katsoo, niin herää parikin kysymystä.

Ohjelmistot kuuluvat monissa tapauksissa tekijänoikeuksien piiriin ja ohjelmistoyritysten - varsinkin ko. alan pk-yritysten - osalta ei ole ollenkaan yhdentekevää, kuuluvatko tekijänoikeudet näissä tapauksissa oletusarvoisesti työnantajalle ja jos, niin missä tapauksissa. Onko kyseisellä asiantuntijaryhmällä oikeasti kiinnostusta ja/tai asiantuntemusta käsitellä ohjelmistoihin liittyviä kysymyksiä?

Toinen kysymys tulee siitä, että olisikohan julkishallinnon kohdalla pitänyt asiaa katsoa myös yliopistojen näkökulmasta. Tai käyttää yliopistoissa asiasta löytyvää asiantuntemusta?

Ei kommentteja: