maanantaina, tammikuuta 21, 2008

Vastuu

Vastuu on näinä aikoina kovasti pinnalla oleva aihe ja hyvä niin.

Globaalien suuryritysten yhteiskuntavastuusta puhutaan esimerkiksi StoraEnson tai Nokian tehtaiden lakkauttamispäätösten yhteydessä. Siitä onkin hyvä puhua ja sen asian ympärillä on syytä toimia, sillä sekä StoraEnso että varsinkin Nokia ovat yhtiöinä viimekädessä riippuvaisia siitä millaisia päätöksiä me - yksilöinä pienet, mutta joukkona suuret - kuluttajat teemme ja miksi.

Itseasiassa juuri kuluttajien toimet ovat kaikista vahvimpia aseita tehdä moraalisia ratkaisuja, ne kun vaikuttavat suoraan kassaan. Nopein keino se ei ole, koska kvartaalitaloudessa myyntilukuja esitellään päivän uutisvirran ulkopuolella. Lisäksi, jokainen meistä kuluttajasta tekee oman harkintansa ja päätöksensä. Se on äänestämistä markkinoilla.

* * *

Erilaiset kampanjat ja boikotit ovat toki vahvoja keinoja vaikuttaa yrityksiin tai muihin vastuullisen käytöksen toteuttamiseksi. Ne voivat pompata yritysten osavuosikatsauksiin nopeastikin ja onnistuessaan voimalla. Mutta. Kuka ikinä mitäkin boikottia ryhtyy käynnistämään, joutuu myös kantamaan vastuun boikotistaan ja sen seurauksista.

On nimittäin naivia kuvitella, että yritykset eivät leikkaisi kulujaan (eli työpaikkoja, tehtaita, tuotannon kustannuksia jne.), jos niiden myynti esimerkiksi jonkun boikotin seurauksena laskee. Yhtiöt kun ovat yhteisön lisäksi vastuussa myös osakkeenomistajilleen ja se tarkoittaa sitä, että yrityksen tehtävänä on yrittää pitää toimintansa voitollisena.

* * *

Toimihenkilöunioni on kertonut ryhtyvänsä tukitoimiin aloittamalla työnseisauksia solidaarisuuden osoituksena StoraEnson väelle. Paperimiehet eivät sen sijaan toistaiseksi ainakaan ole sulkemassa StoraEnson tehtaita. Toimihenkilöiden tukitoimia tehdään Finnairissa, Altiassa, Patriassa (kaikki yhtiöitä, joissa valtio on enemmistöomistajana, toisin kuin StoraEnsossa) sekä Elisassa ja TeliaSonerassa. Tietenkin on niin, että ammattiyhdistyliikkeellä on oikeus ja velvollisuus ryhtyä toimiin, jos työmarkkinatilanne sitä oikeasti vaatii.

On puppua väittää, etteivät esitetyt tukitoimet kohdistuisi enimmäkseen sivullisiin. Sekin on aika etäinen idea, että tukitoimet kohdistuisivat vain StoraEnsoa tai valtiota kohtaan. Toimihenkilöunioni ei kuitenkaan vastaa siitä, miten näiden tukitoimien kohteina olevien yritysten asiakkaiden kokemat ongelmat hoidetaan. Kohteeksi olisi voinut valita vaikkapa Yleisradioon ja osumatarkkuus ainakin valtion suhteen olisi ollut tarkempi.

Tavallaan ja käytännössä tällaisissa tukitoimissa vastuun kantamisen rajat ovat vähintäänkin epäselviä.

* * *

Yhtiöiden vastuu osakkeenomistajilleen on joskus hyvinkin hankalasti määriteltävissäoleva asia. Esimerkiksi Nokian tehtaan sulkeminen Saksassa ja tuotannon siirtäminen halvempiin maihin kuten Unkariin tai Romaniaan, voi olla kannattava liiketoimi, joka tuottaa pitemmällä aikavälillä osakkeenomistajille hyötyä. Se voi myös olla huono liike, jos kuluttajien käyttäytyminen pudottaa kokonaiskysyntää tai yhtiön maine saa pysyvämpiäkin vaurioita. Ei siis ole mitenkään itsestään selvää, että tehtaiden siirteleminen maasta toiseen pienempien palkkakulujen perässä olisi lopulta hyvä idea.

Voiton maksimointi keinolla millä hyvänsä ei yleensä muutenkaan johda kestävään yhteiskuntavastuullisuuteen. Kohtuullisuus olisi hyvä sana myös voiton maksimoinnissa ja myös sellaista osakkeenomistajien pitäisi vaatia.

* * *

Myös osakkeenomistajien pitää kantaa vastuuta omistuksistaan. Tekemällä tyhmiä päätöksiä omistajat voivat pistää minkä tahansa yrityksen kurssille, jossa se yksinkertaisesti ei kykene kantamaan omia vastuitaan.

Esimerkiksi Elisan ympärillä käydyssä omistajien kamppailussa oli ja on kyse kahden erilaisen yritysstrategian välillä ja siitä ketkä sitä hallituksessa johtaa. Elisa on kansainväliset seikkailunsa jo kokeillut huonoin tuloksin ja yritysrakenteen pilkkominen voi johtaa ihan erilaiseen toimintaan kun nyt on siinä yhtiössä päästy.

Yhtiön hallituksessa ei voi olla kahta erilaista strategista suuntaa yksittäisten omistajien intressien perusteella tai koko yritys voi olla mennyttä. Omistajan ahneus on yksi pahe sekin.

* * *

Kuluttajista puheenollen, tänään julkaistiin Terhi-Anna Wilskan tutkimus, jonka mukaan vaikka suomalaiset kuluttajat ovat viime vuosina tulleet aiempaa ympäristötietoisemmiksi ja eettisesti valveutuneemmiksi, teot eivät vastaa asenteita. Pahimmin kintaalla eettiselle kuluttamiselle viittaavat nuoret ja varsinkin nuoret miehet. Ja vielä erityisemmin ruuhka-Suomessa asuvat nuoret miehet.

Tutkimuksen mukaan eettisiä valintoja ja ympäristötekoja kuluttaessaan tekee useimmin maaseudulla asuva yli 55-vuotias nainen. Itä- ja Pohjois-Suomessa eletään luonnonmukaisimmin ja rajoitetaan kulutusta eniten ympäristösyistä.

Missä on city-vihreys ja mitä se tarkoittaa?

* * *

Ja kun kerran busineksesta puhutaan, niin päätteeksi vielä päivän pörssikursseista.

Pörssikurssit sitten sukelsivat tänään. Syynä on pelko USA:n mahdollisesta joutumisesta taantumaan. Kurssit laskivat pitkin maailmaa kokoluokassa 5-7%, mikä on varsin reipasta alamäkeä. USA:ssa pörssit olivat tänään kiinni, mutta huomenna nähdään mihin siellä mennään.

Pörssit siis arvioivat, kasvu on tulevaisuudessa hitaampaa tai ainakin aprikoivat sitä. Talouden käännettä siis odotellaan ja se kannattaisi pistää mieleen vähän muuallakin kuin pörssisaleissa. Ja siinä tarvitaan mahdollisesti myös poliittisen vastuun kantamista, kaikissa niissä paikoissa, joissa sitä pitää tehdä.

Ei kommentteja: