keskiviikkona, helmikuuta 13, 2008

Herbie

Jo oli aikakin. Niin voisi sanoa siitä, että ensimmäisen kerran sitten vuoden 1964 jazzmuusikko palkittiin Grammy-palkinnolla Album of the Year -sarjassa. Pystin pokkasi pianisti Herbie Hancock albumillaan River: The Joni Letters.

Herbie Hancock on pitkän linjan jazzmuusikko, joka soitti jo 1960-luvulla Miles Davisin yhtyeessä. Hänen ensimmäinen levytyksensä on vuodelta 1962. 60-luvulla hän teki muun muassa sellaisia klassikoiksi nousseita levytyksiä kuten Maiden Voyage ja Empyrean Isles. Eräät hänen sävellyksistään on nousseet jazzklassikon asemaan, kuten vaikkapa Cantaloupe Island tai Dolphin Dance.

1970-luvulla Hancock siirtyi kokeellisimmille linjoille ja jazz-funkin pariin. 70-luvulle mahtuu myös rock-vaikutteisempia teoksia ja ihan poppiakin. Aika-ajoin Hancock on kuitenkin palannut akustisen jazzin pariin. Hänen V.S.O.P.-kvintetinsä soitti 70-luvulla ja koostui itseasiassa Miles Davisin kvintetistä, paitsi että itse Davis oli korvattu toisella mestaritrumpetistilla eli Freddie Hubbardilla. 1980-luvulta alkaen julkaisutahti on hidastunut, mutta erilaisiin lajityyppeihin lukeutuvia julkaisuja on riittänyt myös viime vuosikymmeninä.

Nyt palkittu River: The Joni Letters koostuu jazz-meiningillä tehdyistä kevyen musiikin biiseistä. Levyllä vierailee nimekkäitä tähtiä kuten Leonard Cohen, Norah Jones, Joni Mitchell, Corinne Bailey Rae, Luciana Souza ja Tina Turner.

Jazzmuusikko, jonka välispiikkejä on kuvailtu maailman huonoimmiksi, ei voi olla paha.

Niin. Se edellinen palkittu jazz-albumi tässä sarjassa oli Stan Getzin ja Joao Gilbertin Getz/Gilberto.

(Kuvassa Herbie Hancock esiintymässä Vredenburgissa Hollannin Utrechtissa joulukuussa 2006. Kuvan lähde: Wikimedia Commons)

Ei kommentteja: