maanantaina, helmikuuta 11, 2008

Isoja ja ihmisen kokoisia busineksia

Kun on aiemmin tullut kertoiltua Microsoftin ja Yahoo!:n kaupallisista suhteista, täytyy hyvin periaatteiden mukaisesti tarinaa sitten seurata. Yahoo antoi siis tänään ainakin väliaikaisesti pakit Microsoftille sen aiemmin tekemään 44,6 miljardin dollarin ostotarjoukseen.

Yahoon!:n tiedotteen mukaan Microsoft aliarvioi Yahoo!:n arvoa. Microsoftin mukaan hinnassa oli 62% preemio eli ylihintaa pörssikurssiin nähden. Markkinoilla aprikoidaan, että hinta Microsoft saattaisi tuosta vielä korottaa tarjousta, mutta onko firma ihan oikeasti tuon arvoinen. Sitä pohtii myös The Register.

Summat, josta tuossa puhutaan ovat tavalliselle palkansaajalle ja Suomessa suuremmankin yrityksen sijoituksia hoitelevalle lähinnä käsittämättömiä. Kun summat kulkevat hyvin toimeentulevien valtioiden, kuten Suomi, vuosibudjettien kokoluokassa, voi tietysti kysyä mitä kaupassa oikeasti ostettaisiin.

Noh, Microsoftia Yahoo!:n vastaukset eivät pelottaneet, vaan se osti tänään pois kuleksimasta mobiilifirma Danger Inc:n.

* * *

Viime aikoina on Vaiheisessa ruodittu myös yritysten yhteiskuntavastuuta ja pelkkien kulujen perässä juoksemisen kannattavuutta.

Päivän uutisen mukaan Bochumin matkapuhelintehtaan sulkemisilmoitus on huonontanut saksalaisten mielikuvaa matkapuhelinvalmistaja Nokiasta rajusti. Nokia on saksalaisessa tuotemerkkikyselyssä pudonnut ykkössijalta peräti peränpitäjäksi. Lisäksi Nokian tuotteiden boikotit leviävät pitkin Saksaa.

Kysymys kuuluukin, miten ja millä aikavälillä Nokia aikoo saada mainettaan jollain tavall paikatuksi ja mitä se maksaa. Olisi mielenkiintoista kuulla mitä tämä seikkailu maksoi ja mitä siitä muutkin nk. globalisaation perässä tuotannon rakennemuustosta Suomeen väsäävät yritykset voisivat oppia.

* * *

Sitten vielä positiivisia uutisia businesskuvioista ja vieläpä enemmän ihmisen kokoisia kuin nuo jättien mellastukset.

Lämpöpumppujen kysyntä on vahvassa kasvussa. Suomen Lämpöpumppuyhdistys - SULPU kertoi, että lämpöpumppujen myynti kasvoi viime vuonna 25%.

Yhdistyksen mukaan nykyisellään rakentajista yli kolmannes päätyy lämpöpumppulämmitykseen. Lämpöpumppujen kokonaismäärä Suomessa on jo reilut 150.000, joista ilmalämpöpumppuja on 100.000. Kuluttajat säästävät lämpöpumpuilla ostoenergiaa vuodessa 2TWh. Hiilidioksidipäästöissä 150 000 lämpöpumppua tarkoittaa noin 0,5 miljoonaa tonnin säästöjä. Se vastaa 100 000 auton vuotuisia hiilidioksidipäästöjä.

Juuri tällaisia asioita tarvitsemme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Ei kommentteja: