torstaina, helmikuuta 21, 2008

Sanomalehdet kuihtuvat

Jos sanomalehtien levitti Suomessa hiipuu tasaisesti, niin samaa se tekee myös USA:ssakin. Lehtitalot vähentävät väkeä ja mainostulot ovat alamaissa. Uutisen mukaan inflaatio huomioon ottaen amerikkalaisten päivälehtien laskuttamat mainosdollarit ovat nyt noin 20 prosenttia alemmalla tasolla kuin huippuvuonna 2000.

Syylliseksi epäillään Internetiä, mutta USA:ssa juuri nyt syynä on myös yleinen taloustilanne, joka karsii tilauksia ja pudottaa irtonumeromyyntiä.

Lähtökohtaisesti päivittäiset uutiset taitavat olla yksi Internetin tuoman rakennemuutoksen uhreja. Nähtävissä olevassa tulevaisuudessa sellaisella sanoma- tai aikakausilehtikonseptilla, jollaisiin olemme tottuneet vuosikymmenten saatossa, ei ole kasvavaa tulevaisuutta. Joko lehdet keksivät jotain uutta tai poistuvat päiväjärjestyksestämme.

Ja tämähän ei tietenkään jää tähän, vaan jos lehtiä ei enää paineta yhtä paljon kuin aikaisemmin, ei niihin tarvita myöskään paperia. Niinpä Kemijärven tehtaan sulkeminen tuskin jää viimeiseksi metsäteollisuuden suljettavaksi tuotantolaitokseksi Suomessa. Mikä suljetaan seuraavaksi?

Mitä lehtipaperiin tulee, niin meidän kotoinen metsäteollisuutemme on tainnut tosiaan tehdä strategisia möhläyksiä aikoinaan.

Ei kommentteja: