keskiviikkona, helmikuuta 27, 2008

Taasko meitä vedetään nenästä?

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen lobbaa ydinvoimaa ja vähättelee esimerkiksi tuulivoimaa MTV3:n uutisissa.

Yksi argumentti, jota energialobbarit yrittävät syöttää nieleskeltäväksi koukkuineen on tässä (sitaatti Naukkariselta): "Energian kulutus tulee lisääntymään. Väestömäärä kasvaa, teollisuuden volyymi toivottavasti kasvaa ja yleinen hyvinvointi Suomessa kasvaa. Nämä kaikki tulevat lisäämään energiankulutusta".

Väestömäärä varmaan kasvaa, mutta on myös tiedossa että vuonna 2030 kuolleisuus tulee ylittämään syntyneisyyden ja demografinen peruskuvio ei ole mitenkään dramaattisesti muuttunut, emme ole kokemassa väestöräjähdystä.

Toivotaan, toivotaan... se on suosikkikappale takavuosilta, sen perusteella ei pitäisi rakentaa yhtään ydinvoimalaa. Tosin viidettä ydinvoimalaa näköjään tehdään myös toivomalla, asiallisen insinöörityön sijaan.

Jos teollisuus jatkaa nykyistä kehityspolkuaan Suomessa, pistetään paperi- tai sellutehtaita kiinni Suomessa vielä ennen kuin rakenteilla oleva ydinvoimala on käytössä. Missä ovat ne suuret metalliteollisuuden hankkeet, jotka perustelisivat massiivisia investointeja energiantuotantoon? Lisäksi myös teollisuudessa tehostetaan toimintaa ja siten sähkön kulutusta. Siis tämä volyymiteollisuuden varaan ydinvoimaloiden toivominen perustuu aika heikkoon analyysiin.

Hyvinvointi muka kasvattaa energian (Naukkarinen ilmeisesti tarkoittaa 'energialla' sähköä) kulutusta? Siis miten? Nyky-Suomessa kerskakulutus ja tuhlaaminen kasvattaa energiankulutusta, ei ihmisten perushyvinvointi.

Lähtökohtaisesti energiateollisuus ilmeisesti toivoo Suomesta energian vientimaata ja yleiseurooppalaista ydinvoimalafarmia, joka voisi sähköntuotannon ylijäämän myydä ympäri Eurooppaa. Samalla ydinvoimalobbarit ohittavat kysymyksen siitä, että samalla me kantaisimme myös muiden riskit ja jätteet.

Energiantuotantokapasiteetin rakentaminen hulvattomasti yli oman tarpeen (mitä muuta se 3 ydinvoimalan unelmointi on?) on myös alhaisen jalostusasteen tuotantostrategian omaksumista nk. osaamista tukevaan Suomeen. Se taas olisi kerrassaan hölmö strateginen valinta etenkin kun nämä energiafirmat ja ydinvoiman rakentaminen valuvat hiljalleen ulkomaiseen omistukseen.

Lobbaaminen on siis jälleen käynnissä ja kohta meille taas kerrotaan jälleen kuinka ei ole muita vaihtoehtoja kuin rakentaa lisää ydinvoimaloita. Nyt 2 tai 3 ja sitten ehkä lisää ja lisää. Syitähän löytyy ja lisää keksitään, jos on tarpeen. Se viideskään ydinvoimala ei ole valmis, eikä kukaan taida tietää pystytäänkö nykyisistäkään aikatauluista pitämään kiinni, tänäänhän TVO kertoi ettei heille ole toimitettu vasta kuin puolet suunnitteluaineistosta? Käsivarallako siellä rakennustoimia tehdään?

Ydinvoiman voimakas lisärakentaminen, tai ylipäätänsä lisärakentaminen, olisi Suomelle pahanlaatuinen strateginen virhe. Se veisi bulkkituotantoon perustuvaa yhteiskuntaa kohden unohtaen ajattelun osaamisesta ja innovaatioista.

Vaihtoehtoja on, sanoivat ydinvoimalobbarit mitä tahansa.

Ei kommentteja: