tiistaina, helmikuuta 05, 2008

Tiistaita vaan

Tänään oli sitten paljon hehkutettu supertiistai.

Laskiaistiistai ja Runebergin päivä samaan aikaan, harvinaisuus, joka viimeksi ilmeni vuonna 1852 ja seuraavan kerran ties milloin. Lehdet ovat repineet tarinaa siitä kummat ovat parempia laskiaispullat vai rungebergin tortut. Vaiheinen vastaa "ruisleipä" ja nimenomaan se valmiiksileikkaamaton ruislimppu. Ne valmiiksi leikatut leiväntekeleet ovat tavallaan kuva nykyisestä ajasta, jossa kaikki pitää pureskella valmiiksi.

USA:ssa äänestellään presidenttiehdokkaista oikein urakalla. Kisa käy kiivaana ja jo nyt näyttää varmalta, että maailmanpolitiikassa jollain tavalla kääntyy uusia lehtiä. Demokraattien presidenttiehdokkaaksi on tulossa joko nainen tai etnistä vähemmistöä edustava mies. Lähtökohdat ovat mielenkiintoiset. Tilanteen mielenkiintoisuutta lisää itseasiassa edelleen se, että republikaanien McCain ei oikein istu uskonnolliseen oikeistoon ja hänen voittaessaan republikaakien esikarkelot itse vaaleista saattaisi siis tulla jopa älylliset.

Suomessa avattiin valtiopäivät ja presidentti Halosen ajatuksista koskien perustuslain muuttamattomuutta voisi kirjoittaa pitemmältikin, presidentti kun ei ole tässä kysymyksessä päässyt oikein tälle vuosituhannelle. Presidentti näköjään haluaisi jatkaa nk. kahden lautasen leikkiä. Perustuslakia koskevissa kohdissa myöskään argumentaatio ei oikein vakuuttanut, enemmänkin tuntui molemmat kädet olevan kiinni oman jakkaran painoarvossa. Ei toimi ei, parlamentarismin aikakaudelle meidänkin pitäisi lopullisesti päästä vaikka vikuroivien presidenttien yli.

Mutta olennaisempia muisteloita voisi kenties repiä siitä, että tänään tuli kuluneeksi 89 vuotta siitä, kun Charlie Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks ja D.W. Griffith perustivat United Artists -yhtiön. Kyseinen elokuvayhtiö on tuonut tähän maailmaan vähän enemmäkin virikkeitä. Samassa genressä kulkee Charlie Chaplin viimeisen mykkäelokuvan Nykyajan 72. vuosipäivä, jota sitäkin saimme tänään juhlistaa.

Kuka muuten muistaa, että tasan 50 vuotta sitten Yhdysvaltain ilmavoimat kadottivat vetypommin Savannahin lähellä tapahtuneessa ilmailuonnettomuudessa. Pommi taitaa muuten edelleen olla kateissa, kuten 10 muutakin amerikkalaisilta kadonnutta ydinasetta. Jos sitä ydinmateriaalia hukataan Venäjällä, niin on sitä osattu muuallakin.

Kuu oli vähenevän sirpin positiossa ja uuteenkuuhun on aikaa enää kaksi päivää. STUKin mukaan tänään oli pitkin Suomea normaali säteilytilanne eli esimerkiksi Helsingissä n. 0,10-0,16 mikrosievertiä tunnissa.

Muuten taisikin olla sitten ihan tavallisen erikoinen tiistai.

2 kommenttia:

I.S. kirjoitti...

Niin meilläkin kävi! Eli mietin lettujen tekemisen (kansainvälinen laskiaisruoka) ja pullien välillä, ja Miss Funnybunny kiljui "ruisleipää!", jolloin iltapalksi jäi vain – kelaa – luomu-jälkiuunileipä.

Se on halkaistu littanasuunnassa muttein viipalesuunnassa. Käykse?

terv. IStori

Vaiheinen kirjoitti...

Miss Funnybunnyllä on loistava maku! Käyhän se, eihän sellainen ole kuin puoliksi pureskeltu:-)

Mä olen viimeaikoina fanittanut Perheleipureiden Pikku Jääkäri -nimistä sopivan kokoista ruislimppua.

Voiko muuten ruisleipää fanittaa? Ruisleipä on ruokalajien Jethro Tull.