sunnuntaina, helmikuuta 10, 2008

Sulamisvesiä

Jälleen uutisissa pyörii uutinen siitä, että pohjoisnapa voi sulaa ennakoitua nopeammin. Tästä on ollut jo aikaisemminkin puhetta, joten uutinen sinänsä ei ole hätkähdyttävä. Arvio aikataulusta enemmänkin.

Nyt kyseessä on tanskalaistutkijan satelliittikuvista laskemia tuloksia. Juttu julkaistiin Jyllands-Posten lehdessä. Jäätikkö on pienentynyt neljänneksellä ja jutussa arvioidaan, että sulaminen voi tapahtua selvästi nopeammin kuin IPCC:n aiemmin esittämässä aikataulussa eli vuoteen 2050 mennessä, jopa seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Tutkija arvioi, että ilmaston lämpeneminen ja muuttuneet virtausolosuhteet voivat johtaa tähän.

Ilmastonmuutos on ilmiönä hyvinkin monimutkainen ja kuten useisiin luonnon prosesseihin kuuluu, yksi asia vaikuttaa toiseen ja yhteisvaikutus voi kumota tai kiihdyttää jonkin ilmiön etenemistä. Tai jotain siltä väliltä.

Jos arvio kymmenestä vuodesta pitäisi paikkansa, meillä olisi ihmiskuntana enemmän kuin kiire keksiä keinoja sopeutua tuleviin muutoksiin, jotka näkyvät muuallakin kuin säässä tai veden pinnan korkeudessa. Voi olla, että meidän pienimpiä murheitamme olisivat leudot talvet, kuten nyt meineillään oleva, jolloin ilmeisesti esimerkiksi Helsingin edustalla merivesi ei jäädy koko talvena.

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös esimerkiksi norppien elinolosuhteisiin ja siten, että koko laji on yhä suuremmassa vaarassa kuolla sukupuuttoon. Merkittävä osa noprpista kuolee kalaverkkoihin, mutta ilmastonmuutos haittaa niiden lisääntymistä, kun pesintään sopivat kinokset puuttuvat. Saimaannorppia on jäljellä arvioiden mukaan enää 260 yksilöä.

Leuto talvi myös lisää jokien ravinnekuormitusta. Leudot talvet ja kevään aikaistuminen lisäävät jokien virtaamia ja sitä kautta ravinnekuormitus lisääntyy. Se tarkoittaa sitä, että leutona vuotena, kun maa ei ole talvella roudassa, ravinteita saattaa huuhtoutua jokiin jopa 20 - 30% normaalia vuotta enemmän. Tämä hukkaa maatalouden ympäristönsuojelusta saatavat hyödyt.

Tämä taas tarkoittaa Itämerelle entistä vaikeampia aikoja ja sitä, että toimia ravinnekuormituksen rajaamiseksi on tehostettavat. Ilmastonmuutoksen hillintä ei siis ole vain ilmastoon liittyvien ongelmien hoitamista, vaan myös monen muun meidän arjessamme näkyvän asian suojelemista.

Ei kommentteja: