perjantaina, helmikuuta 29, 2008

Pistetäänkö suodatus myös huutokaupalle?

Sisäasiainministeriössä on käynnissä pohdinta siitä, ovatko Bidster ja FiksuHuuto -huutokaupat mitään huutokauppoja, vaan pikemminkin arpajaisia. Herätys tuli kun, noin 180 000 €:n asunto irtosi bidsteristä 22,85 €:lla. Jos toiminta katsotaan arpajaisiksi, vaatii toiminta arpajaisluvat ynnä muut, jotta se ei olisi ihmisten huijaamista huutokaupan nimissä.

Sisäministeriö on kuitenkin tällä erää aseeton, sillä Bidster on Lontoossa toimiva ruotsalaisten omistama yritys, joka operoi Maltalta käsin. Maltan lakien mukaan sen toiminta on laillista, eikä kyseisten arpajaisten voittoa voida enää verottaa Suomessa. Ilmeisesti tämä verotulojen menetys on herättänyt suomalaiset virkamiehet asiassa.

Ainoa mahdollisuus puuttua asiaan on evätä toiminta Suomessa ja tehdä se asetuksen perusteella. Saksassa on asetukset saatettu voimaan tämän vuoden alussa. Saksalaisen setuksen perusteella viranomaiset voivat estää laittomien pelien tieto- ja rahaliikenne. Suomessa asetus saataisiin voimaan aikaisintaan vuonna 2009. Ei ole nopeaa meidän byrokratiamme.

Eli. Puuhaavatko virkamiehet siis lisää nettiliikenteen suodatuksia? Tällä kertaa kohteena ei siis olisi lapsiporno, vaan arpajaisiksi luokiteltavat "huutokaupat" tai siis huutokaupat, jotka eivät Suomen lakien olisivat tulkittavissa arpajaisiksi, mutta eivät välttämättä kaikissa muissa EU-maissa.

Mikä tässä suodatuksessa oikeastaan olisi perustelu? Verotus? Se ettei se noudata suomalaista arpajaislakia? Se, että suomalaisille tarjotaan suomeksi palveluita Maltalta?

Ei sillä, että huijaaminen pitäisi sallia, tapahtui se missä tahansa, vaan kyse on nyt keinoista. Ryhdytäänkö jälleen rajoittamaan pääsyjä jollekin sivustoille vai olisikohan syytä pohtia asiaa toisenkin kerran. Ja sitä paitsi, ketäköhän tuossa yksittäisessä tapauksessa lopulta huijattiin? Muita asiakkaita (joiden kenties voidaan olettaa lukeneen palvelunkuvaus) vai verottajaa?

Mitä seuraavaksi haluttaisiin suodatella meiltä kuluttajilta? Nettipokerista on jo keskusteltu.

Suomi oli sanavapausarvioinneissa ihan hyvillä sijoilla jokin aika sitten, mutta käykö tässä kuten on käynyt tietoyhteiskuntavalmiuden osalta eli sijoitus alkaa putoamaan vauhdilla.

Ei kommentteja: