Sähkön kulutus ei kasva
Päivän hyvä uutinen on se, että sähkön kulutus on jäänyt huhtikuussa noin prosentin edellisvuotta pienemmäksi. Energiateollisuus kertoo, että sähkön tuotanto on vähentynyt kulutusta enemmän eli tuontoisähkön osuus on noussut.
Ei sinänsä mitään dramaattista, mutta hyvää tuossa on se, että suunta kulutuksen osalta on oikea.
Päivän toinen paremmasta suunnasta kertova viesti on se, että OP:n teettämän asuntobarometrin mukaan lähes puolet kyselyyn vastanneista olisi valmis maksamaan energiatehokkaasta asunnosta lisähintaa keskimäärin 8–9 prosenttia.
Sitä paitsi. Energiatehokas rakentaminen maksaa vähemmän kuin luullaan.
Eli ilmastonmuutoksen hillinnän tiellä on joskus valoisampiakin hetkiä. Lisää tähän suuntaan.
4 kommenttia:
Olen jo pidempään ihmetellyt miksi täällä korkean energiankulutuksen maassa (sääolosuhteista johtuen) suhtaudutaan niin nuivasti energiatehokkaaseen rakentamiseen. Tokihan meillä on moni asia paremmin kuin monessa muussa maassa, mutta vieläkin voisi tehostaa.
Tosin viime viikolla jossain uutisissa kuulemani uutinen kaavoituksen siirtymisestä energiatehokkaampaan ajatusmalliin ensi yllätyksen jälkeen jo lämmitti sydäntä.
Yksi keskeinen syy mainitsemaasi nuivaan suhtautumiseen on se, että sähkö tai energia on ollut halpaa ja sen säästämiseen liittyvää strategiaa ei oikein ole ollut edes olemassa. Lisäksi asenteet ovat olleet vähän sellaisia, että "kehityksellä" on tarkoitettu jotain uuden rakentamista , kulutusta ja osin jopa tuhlausta. "Kestävä" etuliite on tullut oikeasti vasta ihan viime aikoina ja sen ymmärtäminen on vielä vaiheessaan.
Poikkeuksellisen leuto talvi on syynä sähkönkulutuksemn laskulle. Ei (valitettavasti) sen kummempaa.
Leuto talvi on perussyy, vaikka tuoss olivat vastakkain kahden peräkkäisen vuoden huhtikuut.
Kuitenkin on myös niin, että pysyvämpikin kulutuksen väheneminen on mahdollista, jos se tehdään vain kannattavaksi ja houkuttelevaksi.
Lähetä kommentti