Laatutakeita
Piraattiliitto raportoi, että jo aiemmin kohuttu EU-parlamentin kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan raportti tiedotusvälineiden keskittymisestä ja moniarvoisuudesta Euroopan unionissa on saanut lopullisemman muodon. Kuten arvata saattoi, mietinnöstä ei blogien rekisteröintiin viittaavat toiveet ja vaatimukset ole poistuneet mihinkään, sananmuodot ovat hieman lieventyneet.
Yksi mietintö ei vielä mitään lainsäädäntöä rakenna, eikä siitä pidä tehdä liikoja johtopäätöksiä. Kuitenkin kun blogien rekisteröinti keksitään työkaluksi jonkun kuvitellun ongelman ratkaisemiseksi, rekisteröinti jää elämään työkaluna yhä useampiin pulmiin. Se noussee siis esille erilaisissa yhteyksissä myös tulevaisuudessa.
Vaikka puhutaankin vapaaehtoisesta rekisteröinneistä ja laatumerkinnöistä, nähdään koko mediakenttä, blogit mukaanlukien, jonkinlaisen auktoriteetin vaativana areenana, jossa sanomisen luotettavuutta peilataan tuon auktoriteetin ominaisuuksiin.
Ajatus siitä, että mielipiteen laatu riippuisi sen sanojan muodollisesta asemasta yhteiskunnassa on tyypillinen argumentaatiovirhe. Tätä virhettä viljellään erityisesti politiikassa ja julkisessa toiminnassa osittain siksi, että autoritääriset nimet ovat mediaseksikkäitä ja niihin on hienoa ripustautua. Nimien sädekehä valaisee myös liepeillä maleskelevia.
Blogistania ei kaipaa nykyistä kummallisempaa yhteiskunnallista kontrollia. Nykyinen lainsäädäntö, joka pystyy käsittelemään ylilyönnit ja lainrikkomukset, riittää. Blogien rinnastaminen toimitukselliseen mediaan, kuten vaikkapa sanomalehti, on tarpeeton ja virheellinen.
Blogit eivät tarvitse sanomalehtien sädekehän valoa oman luotettavuutensa pönkittämiseksi. Tuossa rekisteröinti- ja laatumerkintäideassa kun on sellainen ongelma, että sitä ei voi tehdä aukottomaksi. Merkinnät saattaisivat hyvinkin pönkittää turhaan ja vääristäen joidenkin blogien luonnetta. Lukijalle ne merkinnät ja rekisteröinnit saattaisivat näyttäytyä harhaanjohtavina suosituksina.
Miksi lukijan ei voisi antaa ihan itse päätellä lukemansa luonnetta?
EDIT klo 20:41: Piraattiliitto kertoo myös, että EU-parlamentin sosialistiryhmä on ottanut jo kanta em. mietinnön rekisteröintiajatuksia vastaan. Konservatiivien EPP-ED:ssä puuhataan vastaavaa kannanottoa.
1 kommentti:
Puhut jälleen asiaa! Kirjoitin itsekin tänään tästä blogikontrollihankkeesta, siteerasin sinuakin.
Lähetä kommentti