lauantaina, kesäkuuta 20, 2009

Jatkuva talouskasvu on epäonnistunut idea

Aikamme suuri kysymys on se, miten ihmisen taloudellinen toiminta saadaan tasolle, jonka maapallon ekosysteemi kestää.

Kun Maan resurssit ovat rajallisia, ei myöskään fyysiseen kulutukseen perustuva talous voi olla rajatonta. Tämän luulisi olevan pelkällä maalaisjärjelläkin ymmärrettävissä. Yhden kilon kalakukon kuoriin ei voi pistää kahden kilon kalakukon muikkuja.

Asia vaan ei näytä olevan poliitikkojen ja päättäjien agendalla. Miksi? Jatkuvasta kasvusta irtaantuminen ei ole mitenkään eriskummallisen vieras aihe taloustieteilijöille.

Millainen olisi talousjärjestelmä, joka pystyy tähän ja samalla tuottaisi ihmisille hyvinvointia?

Talous, joka perustuu jatkuvan kasvun ajatukselle on epäonnistunut. Tätä käsittelee ja pohtii yhdysvaltalainen taloustieteilijä Herman Daly esseessään From a Failed Growth Economy to a Steady-State Economy.

Dalyn mukaan kasvuun perustuva talous epäonnistuu kahta tietä pitkin. Positiivisesta kasvusta tulee epätaloudellista maailman talouden mittakaavassa ja negatiivisesta kasvusta tulee itsetuhoisaa, kun toiminta ylittää fysikaaliset rajat.

Kun talous ylittää ympäristön kestokyvyn rajat aiheuttaen myös kustannuksia hyvinvoinnin ylläpitämiseksi, voidaan hyvin esittää sama kysymys, jonka Daly esittää.

"The question is, does growth any longer make us richer, or is it now making us poorer?"
Tekee talouskasvu meistä todellakaan rikkaampia enää?

Daly esittää, että klassisen taloustieteen edustajat, kuten John Stuart Mill, olivat oikeassa esittäessään ajatuksen kasvamattomasta taloudesta (non-growing economy, the Stationary State).

Dalyn mukaan pitkällä aikavälilla jatkuvan kasvun ajatuksessa on järkeä vain jos joku seuraavista väitteistä pitää paikkansa:
(a) if the economy were not an open subsystem of a finite and non-growing biophysical system,
(b) if the economy were growing in a non physical dimension, or
(c) if the laws of thermodynamics did not hold.
Jatkuva kasvu edellyttäisi rajatonta biofysikaalista todellisuutta, kasvun tapahtumista ei-fysikaalisesti tai termodynamiikan lakeja rikkoen.

Daly osoittaa näiden ideoiden hankaluuden ja päätyy toteamaan:
"So—if we can’t grow our way out of all problems, then maybe we should reconsider the logic and virtues of non-growth, the steady-state economy."
Olisikohan siis aika jo kokeilla muuta tietä ratkoa talouden ongelmia?

Hän esittää myös konkreettisia ehdotuksia politiikaksi, jolla voidaan siityä kasvamattoman talouteen (steady-state economy):
  1. Cap-auction-trade systems for basic resources
  2. Ecological tax reform
  3. Limit the range of inequality in income distribution
  4. Free up the length of the working day, week, and year
  5. Re-regulate international commerce
  6. Downgrade the IMF-WB-WTO
  7. Move away from fractional reserve banking toward a system of 100% reserve requirements.
  8. Stop treating the scarce as if it were non-scarce, but also stop treating the non-scarce as if it were scarce
  9. Stabilize population
  10. Reform national accounts
Suuri haaste vaatii varsin kovia poliittisia linjauksia. Kuitenkin on niin, että kun talous ja ympäristömme pistetään rinnakkain, ympäristö loppujen lopuksi määrää. Talous on vain ihmisen väline.

Aiheesta on myös mainio kirjoitus Sampsa Ajatuksia ensimmäisestä maailmasta-blogissa otsikolla Kuinka jatkuva kasvu pysäytetään?

(via A Few Things Illconsidered)

6 kommenttia:

Niko kirjoitti...

"Jatkuva kasvu edellyttäisi rajatonta biofysikaalista todellisuutta, kasvun tapahtumista ei-fysikaalisesti tai termodynamiikan lakeja rikkoen.

Daly osoittaa näiden ideoiden hankaluuden"

Minä en löytänyt tekstistä mitään vakuuttavaa osoitusta siitä, että tuo toinen kohta olisi mahdoton. Talouskasvu on numeroita, ja kyllä tähän maailmaan numeroita mahtuu. Olennaista on se, mikä on talouskasvun tai talouden ylipäänsä kytkös fysikaalisen maailman kanssa.

Dalyn säännöstellyssä maailmantaloudessa minkä tahansa tasoisen elintason tuottaminen olisi tehottomampaa ja söisi siten enemmän resursseja kuin avoimessa taloudessa. Lisäksi tulonjako- yms. kysymysten kytkös ympäristöteemoihin jäi Dalyn tekstissä varsin ohueksi.

Ei vakuuttanut.

Vaiheinen kirjoitti...

Eipä se varmaan mahdotonta olekaan, periaatteessa. Käytännössä taloudellisen kasvun logiikkaa ei ole saatu käännettyä immateraalille pohjalle.

Nummeroita maailmaan mahtuu, se ei ole ongelma. Ongelma on taloudellisen toiminnan rajallisia resursseja ylikuluttava logiikka.

En ole ihan varma kaikista Dalyn käytännön ideoista ja niiden hyödyllisyydestä. Olennainen pointti on kuitenkin siinä, että jatkuvan kasvun paradigmalle on olemassa vaihtoehtoja ja joka tapauksessa rajat ovat tulossa vastaan.

Matka on pitkä, jos (tai kun) talouden toimintaa reivataan kestävälle pohjalle ja jostain se on aloitettava.

henrik kirjoitti...

Bravo, hieno teksti taas. Voisin pokkana lukea podcastissa, jollen pahastu.

Mitä numeroihin tulee ja niiden kasvattamiseen niin sehän on totta että numerot eivät maailmasta lopu. Mutta ongelmahan on siinä että numeroilla ei ole mitään arvoa. Siksihän koko maailmantalous nyt romahti, koska kaikille tuli jotenkin yllätyksenä että kuvitteelliset numerot ekonomin näytöillä ei olekkaan sama asia kuin raha.

Vaiheinen kirjoitti...

Kiitos. Älä pahastu:-)

En minäkään pahastuisi, jos podcastissa lukisit.

Olet oikeassa. Luottoekspansio on eräs ilmiö nyt menossa olevan talouskriisin taustalla ja tulee samalla paljastaneeksi myös se, että ennemmin tai myöhemmin pelkkiin numeroihin perustuva kupla tuppaa purkautumaan varsin ikävin seurauksin.

Numeroita syntyy lisää, mutta syntyykö niihin perustuvaa varallisuutta? Ei välttämättä.

Ympäristöongelman kohdalla näiden institutionaalisten sijoittajien numeroiden siirrot ovat aavistuksen sivu seikkoja, sillä biofysikaalisessa todellisuudessa ongelma syntyy kulutuksesta. Se taas on pitkälle kiinni kuluttajista ja erilaisten fyysisten hyödykkeiden tuotannosta.

Tavallinen tallaaja käyttää yleensä omat rahansa tarpeelliseen tai tarpeettomaan kulutukseen.

sampsa kirjoitti...

Daly on melko makrotason maalaaja, mutta hän on oikeassa: mikäli tavoitteena on jatkuva taloudellinen kasvu joka perustuu kulutukseen niin se johtaa katastrofiin.

Jos 1 muuttuu 100 000:ksi ilman mitään konkreettista työtä ja tällä 100 000:lla voi ostaa tavaroita jotka vaativat työtä ja luonnonvaroja, niin ei tarvitse olla Einstein, että tajuaa mikä ongelma meillä on käsissä.

On sanottu (kerro jos tiedät paremmin), että ennen Lutherin ja muiden protestanttien yhteiskunnallisen ajattelun muuttamista kirkko piti avuntarpeessa olevien ihmisten koronkiskontaa pahana syntinä.

Luterilaisuudessa ja protestanttiudessa maallinen menestys on osoitus jumalan suopeudesta. Mitä paremmat kännykkälainakorot rahapulaisilta herisee tilille sitä jumalallisempaa. Maallistunut suomalainen ei tietenkään ajattele enään uskontoa syynä rahan ja tavaran himolleen. Se on jo osa yhteiskunnan rakennetta. TV:ssäkin sitä toitotetaan. (Protestantit perustivat USAn)

Maailman ilmasto on jo tuhoutumassa, metsät kaatuvat tätä kirjoittaessa, pellot aavikoituvat, meret tyhjentyvät, ruoka on geenisuunniteltua, vesi on kauppatavaraa, jokien virtaus aiheuttaa sotia...

Jatkuuko tämä kasvu vielä kauan ja kuka haluaa moista?

Suosittelen kesälukemiseksi The Idler:in uusinta numeroa (kirjaa)Smash the system. Herkullista anarkiaa samoista kysymyksistä.

Vaiheinen kirjoitti...

Sampsa,
Tuossa on pointti. Vaikka numeroita maailmaan mahtuu, niiden muuttuessa fyyiseksi kulutukseksi ja pelkän hyvinvoinnin sijaan ylellisyyden tavoitteluksi, olemme äärellisen maailmamme kanssa pulassa.

Uskonnoista on hävinnyt se elementti, jossa jumalan(ien) antama elämä kokonaisuudessaan vaatisi kunnioitusta ja siihen pitäisi suhtautua arvokkaana asiana. Maallinen mammona ja sen kulutus on korvannut monta hengellistä hyvettä.

Sille asenteelle, että on hienoa omistaa tavaroita tai esineitä olisi maallistuneessa kulutusyhteiskunnassamme tehtävä jotain. Ihan oikeasti, hyvinvointimme turvaaminen ei tarvitse kaikkea sitä tavarataivasta, joka meitä ympäröi ja jonka tuottamiseen kulutetaan maapallon voimavaroja enemmän kuin sillä on antaa.

Asenteellisesti urakka on suuri, mutta arvatakseni mahdollinen. Ja sekin lähtee yksittäisistä ihmisistä ja yksityisistä esimerkeistä.

Daly katsoo asiaa toki makrotalouden näkökulmasta ja korostaa poliittisia keinoja. Niitäkin tarvitaan, sillä yhteisellä ohjauksella voidaan trendejä myös kääntää ja se nyt vaan on niin, että meidän ihmiskuntana on pakko.

Vaihtoehto on synkkä ja ääneen sen sanoakseni, uhkaa myös koko ihmiskunnan olemassaoloa pitemmällä aikavälillä.