CCS on ilmeisen epäonnistunut idea
CCS eli Carbon Capture and Storage on idea, jonka mukaan energia voidaan tuottaa hiilivoimalla ja hiilidioksidipäästöt otetaan talteen, jonka jälkeen ne upotetaan maakerroksiin talteen.
EU on elvytyksen nimissä pumppaamassa tähän euroja roppa kaupalla ja Saksassa oli suunnitelma moisen laitoksen rakentamiseksi. Nyt tuo suunnitelma on The Guardianin mukaan kaatunut ja jos laitos rakennetaan, päästöt ohjaillaan suoraan ilmakehään.
Suunnitelma kaatui nk. numby ilmiöön eli "not under my backyard".
CCS ei ole muutenkaan ongelmaton idea. Climate Progress on analysoinut CCS:stä neljä olennaista ongelmaa:
- Hinta. Järjestelmä on yksinkertaisesti kallis. Harvardin arvion mukaan se maksaa 0,20 €/kWh.
- Laajuus. Jotta ideasta olisi hyötyä, pitäisi hiilidioksidia ohjata maan pinnan alle samoissa mittakaavoissa mitä nykyisellään öljyä pumpataan maan pinnalle.
- Pysyvyys ja läpinäkyvyys. Toteutus vaatisi kainsainvälistä luottamusta eri valtioiden välillä sekä erilaisten säilytyspaikkojen sertifiointia.
- Aika. Kun tästä ensimmäisestäkään ei näytä tulevan juuri mitään, miten koko idean voidaan olettaa auttavan ihmiskuntaa sillä aikataululla kuin pitäisi?
Pulma on vähän sama kuin ilmapallossa. Ilma pysyy sen sisällä jan rajoitetun ajan. Hiilidioksidin päästäminen ilmakehään pitäisi kuitenkin saada vähenemään pysyvästi.
Ihan totta. Ilmastonmuutokseen ei saada parannuksia aikaiseksi millään vippaskonsteilla tai vanhoja strategioita jatkamalla, vaan yksinkertaisesti muuttamalla toimintaa aidosti kestävän kehityksen tielle.
2 kommenttia:
CCS on osittain öljyteollisuuden projekti, koska niillä on tarjota tarvittavaa infrastruktuuria ja myös hiilidioksidin sijoituspaikkoja, vanhoja öljy- ja kaasukenttiä. En epäile sen teknistä toimivuutta. Kallista se kyllä on, koska järjestelmä kuluttaa about 30 % voimalaitoksen sähkötehosta. Tosin kalliita ovat hiilen korvaajatkin, jos edes riittäviä, ydinvoimaa lukuunottamatta.
CCS voi osoittautua tulevaisuudessa välttämättömäksi. Jos biomassaa poltetaan CCS -laitoksessa, saadaan hiilidioksidia poistettua ilmakehästä. Juuri muuta suoraa menetelmää ei taida olla, monia muita keinoja kylläkin. Niille kaikille voi tulevaisuudessa olla kova kysyntä.
Minä taas en ole ensinkään varma tuon idean toimivuudesta pitemmällä aikavälillä. Sen hiilidioksidin pitäisi oikeasti pysyä siellä varastossaan lähes lopullisesti. Maan kuori taas ei ole ensinkään niin tiivis pitkällä aikavälillä kuin voisi kuvitella.
Ongelma on myöskin siinä, että tyypillisesti nykyiset voimalat (tai kuluttajat) eivät ole niiden öljykenttien tai maakaasukenttien vieressä, vaan ihan muualla. Syntyy joko tarve kuljettaa energiaa tai hiilidioksidia pitkiä matkoja.
Uusiutuvien energiamuotojen joukosta löytyy keniot energia-asioiden hoitamiseksi, jos vain strategiat halutaan sellaiseksi rakentaa.
Sinänsätuo on totta, että keinot hiilidioksidin poistamiseksi ilmakehästä ovat vähissä. Ensin kuitenkin pitäisi lopettaa sen tuottaminen sinne.
Lähetä kommentti