maanantaina, syyskuuta 07, 2009

Biologinen moraalikoodisto

Harvardin yliopiston professori Marc Hauserin mukaan ihmisillä on perimmältään samanlainen moraalikäsitys.

"Ihmisellä on biologinen moraalikoodisto, joka tuottaa intuitiivisia päätöksiä oikeasta ja väärästä".
Hauserin 250 000 ihmistä ja 120 maata käsittäneen tutkimuksen antamien johtopäätösten mukaan moraaliset vaistomme ovat siis biologiaa. Uskonto, kasvatus tai kulttuuri ei kykene vaikuttamaan ihmisen erittäin nopeaan intuitiiviseen päätöksentekoon.

Tuossa ollaan jo perimmäisten kysymysten äärellä. Mikä määrittää oikean ja väärän? Voiko oikeaa ja väärää opettaa? Onko moraali kulttuurikysymys?

Jos moraalimme on perimmiltään biologiaa, se tarkoittaa myös sitä, että pohjimmiltaan eri kulttuureista tai uskonnollisista piireistä tulevat ihmiset tunnustavat samanlaista koodistoa. Esimerkiksi uskonto ei siis kelpaa perusteeksi pistää ihmisiä erilaisiin kasteihin. Sama koskee myös uskonnottomia eli väite että ateisteilla olisi jotenkin huonompi moraali on siis yksinkertaisesti väärä.

Jutun mukaan uskonnot antavat meille erilaisia sääntöjä, mutta lopultakaan eivät moraalikoodistoa, jota käytännön tilanteissa sovelletaan.

2 kommenttia:

halo e kirjoitti...

Ateistina olen usein "moraalisempi" kuin uskovainen, joka voi huoletta antautua ajatukselle että joku antaa automaattisesti hänelle [syntinsä] anteeksi vaikka niitä tekisin. Minä taas pyrin välttämään moraalisesti vääriä tekoja biologisen omantunnon johdattana, koska arvelen etten antaisi sitä itselleni anteeksi :D

Intuitiivisesti tämä on ihan selvä juttu, mutta sen tieteellisen todistamisen mahdollisuuskin on yllättävää :D

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Eniten itseänikin yllätti tuo tieteellisen todistamisen jonkinlainen mahdollisuus, vaikka tietysti on niin ettei yksi tutkimus vielä kesää tee.

Itse en ajattele ihan samalla tavalla, vaikka sinulla onkin tuossa pointti. Ajattelen itse oikeastaan niin, että "moraalisuus" on yksilöllinen ominaisuus, joka ei riipu erilaisista ulkoisista muuttujista. Näkökulmaero voi olla vähäinen, mutta olemassa oleva:-)