lauantaina, syyskuuta 05, 2009

Ilmastojalanjälki kuittiin

Tämä on hyvä idea.

Viiden suomalaisen tutkimuslaitoksen projektissa on selvitelty miten kotitalouksien ostosten hiilijalanjälki saataisiin näkyviin.

YLE Uutiset kertoo:

Suomalainen Climate Bonus -hanke on kehitellyt työkalua, jolla kuluttaja saa automaattisesti kaupan kassalta tarkan tiedon omien ostostensa ympäristövaikutuksista. Ruokaostokset muodostavat noin neljänneksen kotitalouksien hiilijalanjäljestä.
Kokeilussa on tieto tuotteiden ilmastojalanjäljestä kytketty K-ryhmän Plussa-korttiin.

Mikään ei tiettävästi estä laajentamasta ideaa muihin ketjuihin tai irroittamasta näistä etukorteista kokonaan. Kun ihmiset tietävät mikä on heidän hankintojensa vaikutus, niitä myös helpommin harkitaan toisenkin kerran.

Pelin henki on hieman sama kuin vaikkapa laihduttamisessa. Jos painoa seuraa, on sitä helpompi hallita. Sama pätee vaikkapa sähkön kulutukseen, jos näkee mittarin tikittävän, turhat vempeleet on helpompi kytkeä pois päältä.

Jos kerran tieto tuotteiden ilmastojalanjäljestä on olemassa, niin miksi sitä tietoa ei vapauteta esimerkiksi nettiyhteisöjen käyttöön? Tuosta tietomassasta varmasti saisi aikaiseksi hyödyllistä mashupia ihmiskunnan iloksi ja hyödyksi?

Itse asiassa tuo hiilijalanjälki pitäisi lakisääteisesti määrätä näkyviin joka tuotteeseen siinä missä muutkin tuoteselosteen tiedot.

6 kommenttia:

lepis kirjoitti...

No niinpä on. Toisaalta tuo syyllistämällä politikointi saatta osua toimijansa nilkkaan. Mutta viis siitä. Harmitus ettei tuosta kokeilusta tiennyt sen aikana, olisin varmasti tällännyt itseni ostoksille yhteen noista koekaupoista. Olisihan se mielenkiintoista tietää ;)

Vaiheinen kirjoitti...

Eipä syyllistämällä välttämättä mitään saa aikaiseksi. Toisaalta, siinä että tietää tekojensa merkityksen, ei olemitään syyllistävää. Minä ainakin haluaisin nähdäne lukemat ihan mielenkiinnosta sekä siitä, että ymmärtäisi konkreettisemmin mitä asia tarkoittaa.

Niko L. kirjoitti...

Ongelma vain on siinä, että sen ilmastojalanjäljen laskeminen lopputuotteelle on tolkuttoman monimutkainen urakka.

Kannattaa lukea kapitalistinen näkemys haittaveroista – erityisesti se kohta, jossa kirjoitetaan lyijykynistä.

Vaiheinen kirjoitti...

Varmasti on monimutkainen urakka, mutta suuntaa antavakin mittari on tässä asiassa parempi kuin ei mittaria lainkaan. Mahdoton se homma tuskin on.

lepis kirjoitti...

Radio-uutisissa tuli tänään että Hassi vaatii näitä lukuja näkyviin tuoteselosteisiin. Taitaa lukea tätä blogia! ;)

Vaiheinen kirjoitti...

Tiedä häntä. Kyllähän tuollaisen idean voi johtopäätellä aika nopsasti. Ja jos vaikka lukisikin, niin idean saa kaikin mokomin varastaa :-)