maanantaina, syyskuuta 07, 2009

Japani kirittää, muut kyttäävät

Japanissa vaihtuu valta ja uusi pääministeri on pistänyt maan ilmastolinjauksia uusiksi.

Tuleva pääministeri Yukio Hatoyama asetti tavoitteeksi 25 prosentin päästöjen leikkauksen vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Siinä on varsin paljon eroa edellisen hallituksen linjauksiin, sillä aikaisempi tavoite oli vain 8 %:n päästövähennykset.

Tekemistä riittää, sillä maailman viidenneksi suurin kasvihuonekaasupäästäjä ylitti viime vuonna Kioton sopimuksen tavoitteensa 16 %:lla.

Itse asian eli ilmastonmuutoksen kannalta nuokaan prosentit eivät riitä, sillä teollistuneiden maiden on kannettava suurempi vastuu päästöjen leikkaamisesta. Japanin kannan muutos on positiivinen, sillä Kööpenhaminan joulukuista kokousta ajatellen viime aikoina tavoitteiden osalta on kuulunut lähinnä väisteleviä kommentteja.

Yksi keskeinen kysymys on se, mitä Yhdysvallat todellisuudessa tulee esittämään. Tähän astiset tavoitteet eivät ole edes EU:n mielestä riittäviä ja kuten tiedetään EU:n oma 20 %:n päästövähennystavoite on riittämätön.

* * *

Samaan aikaan tiedemaailma vahvistaa käsitystä siitä, että ihminen on ilmastonmuutoksen takana.

Kansainvälisen tutkijaryhmän tuoreen tutkimuksen mukaan viimeisen 2000 vuoden aikana arktisen alueen lämpötilat laskivat tasaisesti aina 1900-luvulle asti, jonka jälkeen lämpötila on noussut jyrkästi.
Tutkimukseen osallistunut Arizonan yliopiston tutkija Nicholas McKay toteaa, että 1900-luvulta alkaen auringon säteily ei ollut enää tärkein pohjoisen napa-alueen lämpötilaa säätelevä tekijä, vaan ihmisen vaikutus nousee voimakkaimmaksi.
Tilanne näyttää siis juuri sellaiselta, että luonnossa ilmastonmuutos etenee, mutta ihmiskunta vain jahkailee ja katselee jonnekin ihan muualle.

Ei kommentteja: