tiistaina, syyskuuta 01, 2009

Nyrjähdyksiä #52

Joskus tulee luettua lehdestä jotain sellaisia lausuntoja, joita jää monttu auki ihmettelemään.

Tämän päivän HS:ssä on juttu Anna-lehden erikoisnumerosta ja siellä näkemyksiään kertovasta Audin myyntijohtaja Esko Kiesistä.

Kun joku aloittaa siitä, että "auton kaikki käyttöominaisuudet löytyvät naisesta", on luisu kaltevalla pinnalla jo alkanut ja tilanne karkaamassa pahasti käsistä.

Tilannetta ei paranna yhtään idea naisen ulkomuodon muutoksesta: "Auton ulkonäkö viimeistellään jousituksilla ja pyörillä – naisen nilkat ja kengät ovat minulle tärkeitä, ja nainen menettää usein muotonsa, jos hänellä on alle seitsemän senttimetrin korot".

Lopullinen nyrjähdys saapuu saapuu viimeistään lausunnosta:"Kun nainen kieltäytyy silittämästä tai siivoamasta, voisi karrikoidusti sanoa, että suhde vetelee viimeisiään."

Anteeksi nyt vaan, mutta tuollaiset lausunnot eivät ole 2000-luvulta eivätkä edes 1900-luvun loppupuolelta. Ehkä ajalta ennen toista maailmansotaa, jos sieltäkään.

Yleisellä tasolla ajatellen, tuollaiset lausunnot saavat koko miessukukunnan näyttämään lähinnä hölmöiltä ja ovat bensaa "miehet ovat sikoja"-ajattelulle (mikä ei edes olisi epäoikeudenmukainen kuvaus jos (tai kun) miehet ajattelisivat noin).

Lausuntojen ajatukset ovat kaukana mistään tasa-arvosta tai toisen kunnioittamisesta. Karrikoitua tai pelkistettyä tai ei, niin kyse on naisia halventavasta tekstistä, jota muut joutuvat erilaisissa yhteyksissä selittelemään kuten Kiesin esimies VV-auton toimitusjohtaja Pekka Lahti on joutunut tekemään.

Lahti pitää alaisensa sanomisia erittäin vakavana asiana ja korostaa, että

"Tasa-arvo ja syrjimättömyys ovat VV-Auton keskeisiä periaatteita. Kiesin ajatukset ovat hänen omiaan eivätkä edusta Audin tai VV-Auton johtamismallia."
Vahinko on jo kuitenkin tapahtunut eikä isoa kuvaa korjata edes anteeksipyynnöillä.

Eniten kai tällaisessa episodissa miesten puolesta hävettää se, että kyse ei taida olla edes yksittäistapauksesta.

Aivan liikaa asenteellista syrjintää ja naisten esineellistämistä löytyy myös nykyisestä 2000-luvun teoriassa sivistyneestä kulttuuristamme. Tosiasiassa emme ole ilmeisesti oppineet juuri yhtään mitään vähään aikaan. Joku vain pääsi sanomaan sen nyt ääneen.

EDIT 3.9.2009 klo 22.09
Tämä episodin siis kääntyi niin, että Esko Kiesi erosi hommistaan ja pyysi anteeksi. Asia ehti kuitenkin saamaan laajemmat mittakaavat ja hyvä niin.

Viisainta mitä VV-auto nyt pystyisi tekemään on naisjohtajan palkkaaminen Kiesin paikalle.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tänä vuonna olen vieraillut autoliikkeen tiloissa auton oston merkeissä.
Ei siellä parfyymi tuoksu, partavesi kylläkin.
Eikä naisista puhuttu, vaan pienistä päästöistä.
Puhuivat, että ostamani automalli on erityisesti naisten suosiossa linjojensa vuoksi.
Mutta kun se vetosi naiselliseen puoleeni.

Iisi

Halo Efekti kirjoitti...

Keskon pörssitiedotteen mukaan auto- ja konekaupassa VV-Auton myynti laski heinäkuussa 39,8 % edelliseen vuoteen verrattuna, silloinpa onkin oiva sauma ruveta ärsyttämään naisasiakaskuntaa :D

Kirjoitin tästä tänään itsekin, Audi on kiesi, Kiesi on autojobbari :D

Vaiheinen kirjoitti...

Iisi,
Niin. Autoliikkeissä onoma meininkinkinsäja tunnelmansa. Samoin autojen valintakriteereissä. Pointti tuossa koko episodissa ei oikeastaan ole se, vaan naisen asema ylipäätänsä. Onhan sevähänjulmaa,jos naisen aseman parisuhteessa tai muuten määrittää korkokengät, silittäminen ja siivoaminen.

Halo Aiko Efekti,
Pitääpä käydä vilkaisemassa. Naisasiakkaita ei autokaupoissakaan näinä aikoina tai muulloinkaan ei pitäisi aliarvioida. Ei ehkä kovin hyvää kuvaa edustamastaan merkistä tämä kaveri nyt antanut, minkä hän lienee saanut jo kuulla.